lauantai 26. lokakuuta 2013

Hammashuolto

Ja mitähän sieltä suusta löytyikään?

Tiistaina jatkoin vielä sairastelua, lähinnä voimien palauttamista ja miettimistä uskaltaisiko sitä syödä jotain.. Musta oli tunnilla ja Siiri oli Katinkalla tunnilla.

Keskiviikkona raahauduin töihin (kirjaimellisesti), voimat oli ihan poissa ja olo tosi heikko, kädetkin vain vapisi. Ei mikään ihme tosin, kun edellisen kahden päivän aikana oli saanut syötyä vain pari hapankorppua per päivä. Ei sitä töissäkään vielä paljon uskaltanut syödä, mutta vähän jo kuitenkin.
Olo oli melko vetelä, mutta raahauduin vielä tallille ja pääsin estetunnillekin mukaan.
Musta meni ensin alkeistunnilla ja siitä jatkettiin suoraan hyppytunnille.
Aloitettiin kolmella kavaletilla toisella pitkällä sivulla. Oikeastaan ne oli puomiasennossa, joten puomeja. Ravissa molempiin suuntiin, keskeltä kavaletteja ja suoraan suoralla hevosella, kuulostaa helpolta, mutta.. Aluksi Musta oli punkemassa hieman oikealle, mikä varmaan johtui taas oikeasta kädestäni, koska poni suoristui heti kun sain käden rennoksi ja ekstra kevyeksi eli siis tietoisesti kevensin oikeaa kättä.
Tultiin samaa linjaa vielä laukassa oikeassa kierroksessa niin, että tehtiin ensin päätyyn ympyrä yksittäisen kavalettipuomin yli. Tämän jälkeen saman tyyppistä pikkujumppaa kuin Robbyn treenissä viikkoa aiemmin, nyt tosin sen ristikko-okserin kanssa. Väliä Anne vielä lyhensi, kun Claralla oli vaikeuksia tulla yhdellä. Mustan kanssa se tuntuikin jo tosi helpolle välille. Olen aina inhonnut ravi sisääntuloja, kun olen kokenut niin hankalaksi ratsastaa Mustaa nopeasti eteenpäin ravihypyn jälkeen, mutta ahkera treenaus on tuottanut tulosta ja nykyään nämä tuntuu jo mukavilta ja melko helpoilta harjoituksilta.
Ristikko-pysty linjaa tultiin useamman kerran, aluksi tultiin Mustan kanssa viidellä, mutta viimeinen oli melko lähellä puolikasta, niin ajattelin yrittää neljällä. Eli isolla hypyllä sisään ja reippaasti eteen välissä ja isohkolla hypyllä ulos - tadaa, se oli helppoa! Jos tultiin pienellä sisään niin otin suosiolla viisi lyhyempää askelta, muuten menin neljällä.
Lopuksi tultiin pientä rataa eli ensin ravilla jumppis, jonka jälkeen 3 puomia laukalla ja viimeiseksi ristikko-pysty linja. Anne nosti mulle vähän eli johonkin n.75cm jumppiksen okseria ja linjan pystyä. Ihan lopuksi tultiin ristikko-ristikko (eli pysty laskettu ristikoksi) linjaa ilman jalustimia. Mun piti tulla neljällä eli reippaalla vauhdilla sisään vaan niin hyvin meni. Hirveet mustelmat kyllä tuli reisiin jalustinhihnoista. Noi Wahlstenin hihnat on sen verran jämäkät ja Mustan satulassa jää helposti vähän 'koholle' kun heittää jalustimet kaulalle.
Täysin asiaan liittymätöntä Katinka ilme-galleriaa..
 Torstaina oli hevosten rokotus ja Musta myös raspattiin. Katinkakin piti raspata, mutta kaikkia ei ehditty ottaa, joten loput otetaan about kuukauden päästä, kun varsa saa tehosterokotteen.
Musta on ollut tosi tasainen suusta eikä puljaillut ruuan kanssa, joten aattelin, että olis suu hyvässä kunnossa, mutta..
vasemmalla (kuten yleensäkin) oli tosi pahoja piikkejä ja haavaumiakin vähän. Lisäksi sieltä löytyi pienen pieni sudenhammas, josta kukaan muu raspaaja ei ole aiemmin huomauttanut. Ell olisi ottanut sen pois, mutta oli vain niin vähän näkyvissä, ettei saanut otetta siitä. Lisäksi vasemmassa suupielessä oli pienen pieni vanha arpi sisäpuolella, joten ostin suurasvaa sitä varten käydessämme torstaina Annen kanssa Horseprolla.
Siellä oli HIHSin kunniaksi to-pe kaikki normihintaiset tuotteet ota 2 maksa 1 -hinnalla. Itse ostinkin tuon Effolin suurasvan lisäksi kahden Roecklin kesähanskat. Talvihanskatkin olisi ollut tarjouksessa, mutta jätin ne tällä kertaa hyllyyn.
Kokeilin lisäksi Pikeureita ja löysinkin itselleni istuvan mallin ja koon, mutta jätin nekin vielä tällä kertaa ostamatta. Ehkä sitten keväällä. Mukaan tarttui myös tarjouksesta Effolin harjanselvitysaine. Tykkään Effolin tuotteista ja tuo suurasvakin on osoittautunut hyväksi.

Koska Mustalla nyt oli niitä piikkejä noinkin paljon, vaikka edellisestä raspauksesta onkin vain puolivuotta, pidän tuon puolenvuoden välin jatkossakin. Ei vaan voi mitään, kun on niin kieroutunut hammaskalusto. Ell koitti vielä leukojenkin liikkuvuuden kaikilta raspauksen yhteydessä ja hyvin oli Mustankin leuat liikkuneet vaikka onkin niin huonossa asennossa hampaat. Katsotaan mitä yllätyksiä Katinkan suusta löytyy ensi kerralla vaikka vain puoli vuotta on silläkin edelliskerrasta.

Perjantaina tuli lumiräntää ja jäi tietty heti tilsat Mustallakin. Oli muutenkin tarkoitus ottaa kevyesti rokotuksen jälkeinen päivä, mutta saikin sitten kokonaan vapaaksi tuon kelin vuoksi. Ei huvittanut lähteä kesäliposilla liukastelemaan.
Lauantaina (19.10) tuli vähän lisää lunta, joten tunnille meni vain kengättömiä. Mustan kanssa käytiin rauhallinen maasto Henna ja Epronin seurana, pari ravipätkää uskalsin lumettomilla kohdilla ottaa ja pari pientä laukkapätkääkin, muuten käveltiin tosi varovasti. Musta selvästi jännitti pohjaa, kun ei tykkää liukastella. Epronilla ei ollut vaikeuksia, kengätön kun on, joten Henna laukkaili meidän perässä parit pätkät.
Katinka teki useamman tunnin ja hyvin pysyi pystyssä ilman poposia.

Dino ja Merci ensilumessa
Sunnuntain Musta sai taas vapaaksi, kun keli ei yhtään parantunut ja tuntui turhauttavalta lähteä liukastelemaan pohjaa jännittävällä ponilla yhtään mihinkään. Musta vielä jumittaa selkänsä jos paljon liikkuu jännittyneenä ja niitä jumituksia on sitten mukava availla ratsastamalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!