keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Ja hoppaloikka jatkuu

Tällä kertaa maastossa

Perjantaina lähdin Annen ja Orhideen seuraksi maastoon tekemään kevyttä lenkkiä edellispäivän hyppyjen jälkeen. Yritin pikaista harjausta, jotta ehdittäisiin takaisin ennen pimeää ja tunteja, mutta joku nimeltä mainitsematon herra oli pikkaisen piehtaroinut märässä hiekassa.. MagicBrushilla onneks lähtee kohtuu hyvin..
Poika oli vielä ihan kierroksilla edellispäivästä ja oli ihan lentoon lähdössä. Ei meinannut tulla satulavyön kiristämisestäkään mitään, kun reagoi hyvin voimakkaasti jalan satulan eteen siirtämiseen. Anne käväisi kentän kohdalla kertomassa tytöille mitkä ponit ottavat sitten sisään harjaukseen ajoissa, niin pääsin hetkeksi seisomaan Mustan kanssa ja sain vihdoin säädettyä satulavyön ja vähän pidennettyä jalustimia edellispäivän hyppäyksestä. Liikkeelle lähtiessä sama steppausmeininki kuitenkin jatkui ja maastossa oikein nauratti Mustan pienet keulimisyritykset ja nenän nostelut (martingaali ois voinu jopa olla tarpeen). Otti vissiin Orhideesta mallia, se kun kerää helposti painetta ja loikkii etupää keveänä. Lähdettiin käärmetielle, missä olikin hyvä pohja mennä. Iso mäki paineltiin aika haipakkaa, oikein tunsi kun ponin takapää teki töitä. Ohjat piti kyllä pitää napakkana, kun oli sen oloinen, että peräpää voisi lentää jopa siinä mäessä. Laukattiin mäki vielä toiseenkin kertaan kun ensin käytiin kävelemässä lenkki loppuun (mäki on aika lopussa), tämän jälkeen Mustakin malttoi jopa kävellä melko rauhassa ja otti kierroksia vasta viimeisessä 'rauhallisessa' pikku laukkapätkässä. Hassu poni.

Lauantaina poika sitten ahkeroikin kolme lasten tuntia, joista kahdella puomi/kavalettipainotteisesti. Itse kävin vain hyvin nopeasti näiden jälkeen selässä vähän ravailemassa ja taivuttelemassa. Musta oli jo selkeästi vähän väsynyt eli ei jaksanut kantaa itseään ja yritti kaatua pohkeiden päälle heti jos antoi pienenkin mahdollisuuden, muuten ihan ok ratsastaa.
tulispa pian lunta ja pääsisi hankitreeneihin
Sunnuntain molemmat saivat vapaaksi ja kävin iltasella harjailemassa molemmat ihan rauhassa. Katinka varsinkin nautti, kun tallissa oli ihan hiljaista ja puunasin sen kunnolla. Varmaan se lisäksi aavisti, ettei tarvi hommiin lähteä vaan pääsee karsinaan syömään. Sinne sillä olikin himpun kiire, Musta jaksoi keskittyä omaan puunaukseensa paljon paremmin.

Maanantaina (11.11.) ehdin tallille ennen tuntien alkua ja kerrankin olin tehnyt suunnitelman miten ratsastaa ja mitä harjoitella. Pikku pakkasten takia kenttä oli kuitenkin kohmeessa, joten täytyi muuttaa suunnitelmia himpun verran. Kanget kuitenkin laitoin päähän, ihan ajatellen viikonloppuna ratsastettavia koululuokkia (K.N. Special ja A-merkki), vaikka en päässytkään A:ta varsinaisesti treenaamaan.
Pehmitin ensin keskiympyrän käynnillä ja ravisiirtymillä, joilla ratsastin Mustaa teräväksi ja nopeasti reagoivaksi. Välillä tein sisäänpäin voltteja, vaihtelin paljon asetuksia ja ylipäätään ratsastin tarkasti koko ajan. En hyväksynyt yhtään sisäpohkeen päälle kaatumista, mikä varsinkin oikeassa kierroksessa tapahtuu turhan helposti, vaan aina hain terävän reaktion pohkeeseen. Ihme kyllä, varpaatkaan ei jäätyneet vaikka laitoin saappaat jalkaan (kannusten takia) ja menin hyvin paljon käyntiä ensimmäiset puoli tuntia.
Lopuksi oli ympyräiseni jo pehminnyt niin, että pääsin ottamaan laukkaakin. Tein aluksi käynti-laukka siirtymiä sekä myötä- että vastalaukassa, mutta päätin myös hieman harjoitella A-merkin laukkaohjelmaa, hieman modifoituna tosin. Eli käynnistä vastalaukka - siirtyminen raviin ja myötälaukka - laukassa hieman eteen (ohjelmassa keskilaukkaa, nyt en pohjan takia vaatinut niin paljon) ja siitä takaisin harjoituslaukkaan ennen siirtymistä ravin kautta käyntiin. Tätä molempiin suuntiin pari kolme kertaa. Vaikeinta oli saada hyvä harjoituslaukka pidennyksen jälkeen, mutta samalla tavalla nuo siirtymät tulee ohjelmassakin, osa tosin suoralla uralla eikä keskiympyrällä.
Lopuksi vielä kunnon ravit eteen-alas venyttäen ja poni pääsi hetkeksi karsinaan huilimaan ennen illan alkeistuntia.

Tiistaina Musta meni 2 tuntia, joiden jälkeen ratsastin itse nopeasti parit siirtymät ja testasin laukannostot. Poni oli ihan jees ja rento heti alusta lähtien.
Katinka ei mennyt tunneille ollenkaan, joten juoksitin sen kahdella ohjalla tarhassa. Poni oli rento ja liikkui kivasti, vaikka tarhan pohja on sen verran pehmeä ja upottava, että on melko raskas. Ravissa tein paljon asetuksen vaihteluita, jotta sain ponin rennoksi ja laukassa harjoiteltiin vain siirtymiä ilman päänviskomista, mikä on seurausta epätasaisesta ohjastuntumasta nostoissa. Katinkahan tekee lähinnä lastentunteja, joten ei ole mikään ihme, että ratsastajilla on himpun epätasaiset ohjasotteet. Harmi kun tuo toiminto vain jää ponille päälle niin helposti. Lopulta malttoi kyllä tehdä muutamat hyvä siirtymät ilman nokan nostamista, joten päästin ponin pahasta ja sisään syömään, mikä olisikaan pikku ahneelle parempi palkinto?
Tää oli Mustalla mielessä maastossa :)
Keskiviikkona Musta ahkeroi taas kaksi tuntia, joiden jälkeen kävin todella nopeasti ravaamassa ympyrälliset suuntaansa ja tarkistamassa, että poni pysyy pohkeiden välissä. Virtaa tuntui riittävän hyvin ja pohjakin oli jo hyvän tuntuinen. Tiistaina oli selkeästi vielä alta kohmeessa vaikka päällä olikin sateen kastelemaa hiekkaa, erittäin epämiellyttävä pohja, jota Musta selvästi varoi. Nyt pohja oli sulanut kokonaan ja vaikka siellä täällä olikin vähän kuraisempaa, oli meno paljon parempaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!