sunnuntai 18. elokuuta 2013

Valoa tunnelin päässä?

Toiveet korkealla

Perjantaina Katinka oli jo hieman parempi, vaikka oli vähän liikkunutkin. Pulsseja ei enää tuntunut ja kaviotkin melko normaalin lämpöiset. Vähän käveli vielä huonosti etusilla, mutta muuten lähes normaalin pirteä. Kylmetin kaviot ja vein lisää pajua syötäväksi. Tein myös pari annosta erittäin löysää pellavaista, johon sain vähän suolaa ja kivennäistä sekoitettua.

Musta oli vieläkin melko väsyneen oloinen, käytiin maastossa reilu puolisen tuntia vain kävelemässä ja sen jälkeen työstin vielä kentällä ympyrällä kevyttä taivuttelua. Vasemmalle taipui jo paremmin kuin eilen. Ratsastin todella matalana ja pitkänä, paljon käynnissä ja pätkiä ravissa. Oli melko tahmea pohkeelle ja muutenkin yritti valua etupainoiseksi, jolloin tietenkin joutui nostamaan hetkiseksi vähän ylemmäksi. Laukannostot oli hyvät ja tyydyinkin vain yhteen nostoon per suunta, jonka jälkeen vielä ravissa kunnon venytystä eteen-alas.
Musta sai jäädä karsinaan odottelemaan iltapäivällä alkavaa estekurssia, joten ruokin sen ja vähän myöhemmin vielä syöttelin. Neuvoin kurssilaista hoitamaan ja varustamaan Mustan ja jäin katsomaan ekaa ryhmää. Tunnin jälkeen kurssilainen vielä syötteli Mustaa, se kun sai jäädä tarhaan yöksi (eivät varmaan saisi aamulla laitumelta kiinni).

Lauantaina en käynyt ollenkaan ratsastamassa, koska Musta tosiaan teki pari tuntia estekurssilla. Katinkaa jonkin verran syöteltiin.

Sunnuntaina ratsastin Mustaa puolisen tuntia aamupäivällä ekan kurssitunnin jälkeen. Menin jo aamusta ottamaan Mustan kiinni laitumelta, jotta ei juoksuttaisi lapsia siellä. Kamalasti oli pohkeiden päällä, muuten mukavan rento (vaikkakin väsähtäneen oloinen). Pohkeiden päälle puskemisen arvasinkin jo etukäteen, kun välillä seurailin estetuntia. Hain vain ympyrällä ponia suoraksi pohkeiden väliin ja kevyesti taipumaan ympyrän suuntaan. Ratsastin hyvin matalalle, välillä joutui vähän nostamaan, kun meinasi valahtaa lapojen yli etupainoiseksi. Laukkaa otin vain muutaman hyvän noston ja yhden laukanvaihdon (joka oli ihan kohtalainen). Musta sai vähän kauraa ja lisikset karsinassa, kerkesi siellä muutenkin hengailla hetken ennen iltapäivän tuntia. Toisella kurssitunnilla menivätkin ilman satulaa, joten se oli vähän kevyempi hevosillekin.
Tunnin jälkeen Musta sai loput ruuat ja pääsi laitumelle.
Katinkaa syöttelin pariin otteeseen ja kylmäsin kaviot. Löysän pellavaisen lisäksi annoin pienen annoksen löysää greenline-pellavaisseosta. Lisäksi vielä paljon pajuja kaluttavaksi. Käytiin myös Annen kanssa heittelemässä niitettyä heinää kärryille, jotta Misukka saa laitsalleen vähän lisäruokaa. Näistä osa päätyy myös Katinkalle.

Maanantaina kävin kävelemässä puolisen tuntia maastossa. Takaisin tullessa laukattiin rauhallisesti pidempi pätkä, jossa Musta vaikutti jopa vähän innostuneelta. Kävin vielä kentällä tekemässä kevyesti ympyröitä ja taivuttelua. Musta jatkoi vielä lasten tunnille.

Tiistaina Musta oli taas karkuun lähdössä oloinen laitsalla, mutta onneksi päästi sitten helposti luokseen. Tein kangilla vähän enemmän töitä kentällä, kesto tosin vajaa tunti. Oli ihan mukavan pehmeä ja kohtalaisen reipas (joskin alkuun hidas pohkeelle), mutta ei parhaimmillaan. Alkuun taas isolla ympyrällä käynnissä kunnon asetusta ja kevyttä taivutusta. Vähän myös loivaa avoa. Samaa ravissa (ensin siirtymillä pohjeavut läpi kunnolla) ja vasempaan kierrokseen myös vähän sulkua. Oikeaan tein vain avoa, ensin käynnissä ja sitten ravissa. Peppu yritti taas kovasti sinne sisään päin.. Laukassa tein laukanvaihtoja. Näitä teen nykyään kolmikaarisella tai sitten kahdeksikolla. Koko-rata-leikkaalla en uskalla enää tehdä, kun koulukisoissa Musta sitten vaihtelee laukkoja tosi helposti juuri  ennen uraa, vaikka kuinka yritän valvoa. Vasemmasta oikeaan tulee tosi hienot vaihdot taas, mutta oikeasta vasempaan.. voi huoh! Ensinnäkin Musta ennakoi ja yrittää lähteä kääntymään vasemmalle ennen aikojaan (varmaan se jotenkin aistii musta, että nyt voitais mennä) eli tosi monta kertaa jouduin vain jatkamaan ympyrää oikealle. Lisäksi itse vaihtokin on tosi töksähtävä ja hevonen ei tasan pysy suorana siinä. Mustalla tosin on aina ollut ongelmana vasemman takajalan heikompi käyttö ja aikoinaanhan sillä oli lantio vinossa (osteopaatti suoristi ja nyt se on pysynyt suorana), joten tuokin vaikuttaa asiaan. Laukanvaihtoja pitää joka tapauksessa nyt treenata ihan huolella, jotta viitsisi esteillä tehdä taas kevyesti ne..
Suunnitelmissa pyytää Pilviltä seuraavassa valkussa laukanvaihtoharjotteita. Tai sitten käyttää Anne siellä selässä tekemässä muutamat.
Laukkojen jälkeen tein vielä muutamat pidennykset ravissa ja olin erittäin positiivisesti yllättynyt, kuinka helposti Musta lähti pidentämään. Itse pidennykset ei ollut niin hyviä, kuin joskus parhaimmillaan, mutta Musta joka tapauksessa lähti pidentämään eikä kipittämään. Asiaa auttoi vielä, jos yhdessä pohkeiden kanssa kosketti raipalla pyllylle. Ei siis lyöntiä, vaan ihan kevyt kosketus.
Otin samaa vielä laukassa muutaman siirtymän molempiin kierroksiin.
Tästä Musta jatkoi vielä kahdelle alkeis-jatkotunnille.

Katinka kävi kevyesti köpöttelemässä talutustunnin (2x30min) pikkulapsilla. Vähän ravia, suurimmaksi osaksi käyntiä. Liikkui ihan hyvän näköisesti, aavistuksen jäykkä, mutta se onkin oletettavissa viikon seisoskelun jälkeen. Kylmetin kaviot ja etuset eikä pulsseja tuntunut ennen eikä jälkeen ratsastuksen. Otetaan nyt tämä viikko kevyesti ja katsotaan sitten josko ensi viikolla olisi jo normaalimmassa työtahdissa. Tämä on ollut Katinkalle sopiva tahti edellisilläkin kerroille, joten toteutetaan vanhaa hyväksi havaittua toimintamallia sen kaviokuumeilun kanssa. Loppukesän laidunnukset taisi kyllä olla tässä, ellei sitten pariksi tunninksi kerrallaan uskalla heittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!