sunnuntai 4. elokuuta 2013

Jumppista

Kouluratsastuksessa ja esteillä

Maanantaina pikatreenausta kentällä. Laitoin kanget, koska mulla olikin aikaa vaan vähän reilu puolituntia sen ajattelemani reilun tunnin asemesta. Musta oli vapaapäivästä huolimatta kovin väsyneen oloinen.
Tein ensin käynnissä pohkeenväistöjä keskihalkaisijalta uralle. Sen jälkeen pohkeenväistöjä keskihalkaisijalle ja siitä takaisin uralle. Toisella pitkällä sivulla ravissa alkuun ja loppuun voltit, ensimmäinen reilulla myötäasetuksella ja toinen vasta-asetuksella. Volttien väliin vielä käyntisiirtymä ponin herättelyksi. Muutamat pohkeenväistöt myös ravissa. Tätä molempiin suuntiin, jonka jälkeen hetki leikittely käynnillä ja suoralla (suorana!) laukannosto ja laukassa pari volttia. Musta ei olisi oikeaan kierrokseen taas halunnut nostaa laukkaa suorana vaan työntää peppua sisään, joten otin sen reilusti avotaivutukseen ja tein noston siitä. Molempiin suuntiin laukassa taipuminen oli vaikeaa.
Tein vielä muutaman laukanvaihdon (oikeasta vasempaan, argh, vasemmasta oikeaan himpun parempi) ja hieman keskilaukkaa, jotta liikkuisi reilusti eteen. Lopuksi vielä ravissa parit keskiravit, jotka aluksi meinasi mennä kipittelyksi, mutta parani hetken yrittämisen jälkeen. Piti koota takapäätä erittäin voimakkaasti alle, jotta kykeni yhtään pidentämään. Loppuun vielä isoja ympyröitä eteen-alas venyttäen. Käynnissä hetki vielä pohkeenväistöjä ennen loppukäyntejä tiellä.
Musta yritti vähän nojailla kuolainta vasten, jota tekee harvoin ja selkäkin tuntui aavistuksen jäykältä. Venyttelin takajalat ja ruokinnan jälkeen vielä leipäpalasella selkää pari kertaa. Aluksi ei olisi millään halunnut/pystynyt laittamaan päätä jalkojen väliin ja venyttämään, mutta onnistui se lopulta. Leivänhimo vei voiton. Kovin jäykänoloinen kuitenkin vielä, joten jumppatuokiot jatkuu. Tiistaina voisi vaikka hypätä pientä jumppasarjaa kavaleteilla, viikonloppuna Mustakin joutuu estekurssille niin mitään isoa ei viitsi hypätä.


Tiistaina hyppäsin, kerrankin ihan suunnitelmien mukaisesti. Mila tuli nostelemaan puomeja ja Henna kuvailemaan kameralla, kerrankin oli apua paikalla. Tein perinteisen neljän kavaletin jumppasarjan, tällä kertaa vaan vähän pidemmillä etäisyyksillä. Eli kavalettien väliin n.6m (taisi kyllä jäädä himpun vajaaksi) ja puoleen väliin puomi tahdittamaan (enemmän ehkä mua kuin Mustaa). Eli neljä kavalettia ja kolme puomia. Ekat kerrat tulin niin, että keskimmäiset kavaletit oli ihan ala-asennossa, jotta vähän nähtiin onko etäisyydet millään tavalla sopivat. Ala-asennossa piti tulla vähän reippaampaa laukkaa, mutta kun kaikki kavaletit oli pystyssä ja niiden päälle laitettiin vielä puomit, niin laukankaan ei tarvinut olla enää niin reipasta.

Tulin vuorotellen molemmista suunnista, oikealta oli huomattavasti helpompi tulla. Vasemmalta tullessa poni puski vähän oikean pohkeen päälle ja viimeisellä kavaletilla oltiin yleensä melko oikeassa reunassa. Kuten oheisesta videostakin näkee..



Lopuksi nostettiin viimeinen kavaletti tokavikan päälle (ja otettiin viimeinen puomi pois). Tätä tulin aina molemmista suunnista vähintään kerran, ennen kuin kavalettia käännettiin ylöspäin. Lopuksi muutaman kerran niin, että päällimmäinenkin kavaletti oli pystyasennossa eli 90cm. Ihan helposti tuli vähän löysemmälläkin laukalla, kun alkoi jo vähän väsyä. Itse olin pikkuisen välillä epäröimässä, mutta onneksi Musta hoiti homman kotiin.



Alkuverkkana otin vain tempon vaihteluita ensin ravissa ja sitten laukassa. Inka talutteli Mustan alku- ja loppukäynnit samalla kun itse laitoin ja siivosin esteitä. Jalkoihin laitoin savet, kun jostain syystä meillä ei ole nyt kylmävesihanassa pitkää letkua, niin en päässyt vedellä kylmettämään.
n.75cm

90cm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!