sunnuntai 19. elokuuta 2012

Hyppy, hyppy, hyppy

Esteviikko

Maanantaina tosiaan olin alkeishyppärillä, siitä tarinoitu jo edellisessä postauksessa, joten ei siitä sen enempää.

Tiistaina Musta meni alkeistunnilla, sen jälkeen meillä oli 1,5h hyppäri ja Musta jäi vielä alkeisestetunnille hyppäämään pikkuristikoita. Hyppärillä mentiin erikoisesteitä, koska reilun viikon päästä on tallin estekisat. Meillä oli portti, laatikoita, vesimatto ja muurit, jotka on lähes koko kesän ollut lainassa ja niitä ei olla päästy hyppäämään. Yhden kavaletin alle tungin vielä muutaman pikkutötterön. Musta oli mukavan reipas ja innoissaan. Alkuverkkana avotaivutusta pitkillä sivuilla käynnissä ja ravissa. Alkaa avot olemaan mullakin sen verran hyvin selkäytimessä, että se sopiva taivutus tulee joka kerta eikä tarvi korjailla. Ennen jäi helposti toiseen suuntaan vajaaksi (ei siis poikitusta juuri ollenkaan) ja toiseen suuntaan meni aina yli.
Alkuverkkan hypättiin laatikko-pystyä josta suora linja (21m) muuripystylle. Muurihommelille kielsi ekan kerran, mutta sen jälkeen meni mukisematta yli. Ja oma mokahan toi kielto oli (jälleen kerran). Portti oli puolirataleikkaalla melko lähellä aitaa ja vielä niin, että 'yleisö' istui aidan takana juuri esteen kohdalla. Joutui siis hyppäämään lähes aitaa ja ihmisiä päin. Tässä Musta puskikin paljon oikean pohkeen päälle, viimeistään juuri ennen hyppyä, joten tulimme tätä muutaman kerran peräkkäin. Mustalla onneksi yleensä riittää yksi muistutus eli kerran pysäytys esteen jälkeen ja vasemmalle kääntyminen ehkäisi paljon tuota pohkeen päälle puskemista esteen kohdalla.
Halkaisijoilla olevia kavaletteja tulimme muutaman kerran peräkkäin eli ensin toisessa kierroksessa kavaletille, laukan vaihto ja toisessa kierroksessa uudestaan. Eräänlaista kahdeksikkoa. Ensin pituushalkaisijan suuntaisesti, sitten leveyshalkaisijan. Sitten vielä vesimatto-okseria yksittäin, ennenkuin tultiin kaikki ratana. Lopullisen radan korkeus siellä jossain 80cm, kavaletit taisi olla 90cm (kaksi päällekäin). Ihan kivasti meni rata, Musta tosin vesimatolle pysähtyi kerran ja hyppäsi paikoiltaan. Joskus tuo matto tuntui kamalan leveältä, mutta näköjään sen pääsee yli ihan ilman vauhtiakin.. Tuntien jälkeen Veera kylmetti Mustan jalat (hyppäsi Mustalla ristikkotunnilla) ja laitoin vielä linimentint. Ponit jäi tarhaan seuraavaa päivää varten. Tosin tarhoihinkin on nyt ajettu vihreää pellolta.
kuva harjoituksesta

onhan se tietty epäreilua, että yks saa ja loput joutuu kattomaan vierestä. Mustan kauroja kyttäämässä Roventa, Katinka ja Epron.

Keskiviikkona Musta oli alkeistunnilla. Itse ratsastin sitä ennen reilun puolisen tuntia vähän maastoköpsöilyä (Veronica Katinkalla käsihevosena, mentiin käyntiä ja ravia, Katinka tosin joutui hölkkäämään lähes koko ajan) ja pari kierrosta kentällä kevyttä taivuttelua. Tuntien jälkeen Emma ratsasti Mustan laitsalle Katinka käsihevosena, Siiri ja Mila kipitti perässä Epronilla ja Roventalla.

Torstaina vein ranskalaisen pikkutytön maastoon (Epron Mustan perään) samaan aikaan kun tytön äiti talutti nuorempaa sisarta Katinkalla maastossa. Oli lieviä vaikeuksia saada kenelläkään ponille masuvyötä kiinni, kun olivat viettäneet yön ja päivän laitumella mussuttaen. Sen oli oloisia ratsastaakin, Musta oli tosi veltto, Epron sentään vähän piristyi laukatessa. Roventaa en uskaltanut edes katsoa, se kun lihoo todella nopeasti.. Maasto oli kevyt ja mukava.

Perjantaina lähdin Mustalla vetämään 1,5h maastoa johon mukaan tuli yksi espanjalainen mies Vürstillä ja eräs tuntilainen Oromiksella. Mustaa pitikin vähän käskeä, jotta viitsi ravata tarpeeksi reippaasti pitkäjalkaisen Vürstin edessä. Ekan laukkapätkän jälkeen päästinkin Vürstin edelle laukkaamaan ja tultiin Mustan ja Oromiksen kanssa vähän rauhallisemmin takana. Vürstikin meni rauhallisemmin kun oli ekana. Anne piti samaan aikaan kentällä tunteja, kun me maastoiltiin.

Lauantaina Musta meni pari alkeistuntia, jonka jälkeen sai jäädä karsinaan 1,5h odottamaan meidän estetuntia. Kerkesi ryötäle piehtaroida siellä ja jouduin pikaisesti harjaamaan uudestaan (tai oikeastaan Tuuli harjasi). Huomasi hyvin, että oli pari edellistä päivää vain maastoillut, oli lapsillakin reippaampi ja estetunnilla joutui melkein pidättämään. Hypättiin lisää erikoisesteitä, kaikki esteet ensin yksittäisenä kertaalleen (tai linja yhteinäisenä), sen jälkeen muutamaa erilaista rataa. Radan korkeus mulla 85-90cm, tytöillä 75-85cm. Linjan pääsin tulemaan aluksi jopa 4:llä askeleella, viidellä jos tuli, piti tulla tosi odottaen. Tunnilla samaan aikaan Tuuli Katinkalla ja Titta Oromiksella. Korkeus oli hyvä, muuripystylle tuppasin tulemaan liian kovaa (yksittäinen pysty pitkällä lähestymisellä - ihan yleinen ongelma) ja puskemaan liian lähelle.. Katinka jatkoi vielä talutustunnille, Musta ja Oromis pääsi maastoon tekemään kunnon loppukäynnit. Pesun jälkeen molemmille pojille vielä savet jalkoihin ja Musta sai lähteä Epronin kanssa laitumelle viettämään vapaapäivää sunnuntaiksi.
Anne hyppäsi vielä Würstilla ristikoita, joten jäin auttelemaan. Sitten pesin Mustan satulan kun Anne juoksutti Orhideetä ja lopuksi soviteltiin Remolle suitset ja satulaa, Anne ratsasti hetken. Remosta tuli heti sellainen fiilis, että sitä on itsekin päästävä kokeilemaan, vaikka ei mulla yleensä hirveää hinkua 'vieraitten' hevosten selkään ole. Se vaan jotenkin vaikutti tosi kivalta. Sitten vielä pöyhittiin tarhoissa sinne tuotuja ruohopaaleja, jotta eivät ala kuumenemaan ja käymään. Roventa ja Katinka sai kyllä turhan ison köntin.. Aikaa hurahtikin mukavasti reilu 12 tuntia..
kuva harjoituksesta. Linja 18m

Roventa ja Katinka jäi tarhaan, jotta eivät lihoisi ihan muodottomiksi - sitten me läntätään niille julmettu määrä ruohoa eteen xD
Nyt sunnuntaina Mustalla on ansaittu vapaa. Ensiviikolla ei hypätä, vaan mennään estesileää (ehkä puomeja) ja lauantaina on tallin kisat, joissa menen Mustalla 70 & 80cm. Lisäksi Musta menee jollain vielä ristikkoluokan. Maanantaina on kouluvalkku, tiistaina pyrin maastoilemaan. Keskiviikko tai torstai mahdollisesti vapaa ja perjantaina estevalkku (sileää). Keskiviikko tai torstai joko maastoillen tai kentällä koulua, riippuen vähän tunneista ja saako kumpaakaan vapaaksi.

2 kommenttia:

  1. Roventa yrittää taistella kiloja vastaan ja sitten sille lykätäänb tuollainen läjä ruohoa eteen.......poni raukalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin syödä!

    Riina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, Roventa ei kyllä mitään taistele, mehän se joudutaan sen puolesta tekemään ;)
      Mutta kyllä vähän nauratti, kun tytöt nimeomaan sitä varten jätettiin tarhaan ettei ihan pullistuisi kumpikaan ja sitten tuli tollanen pallo sinne eteen. Pyöritettiin se kyllä Pertin puolelle, mutta aika paljon jäi maahan noille laiduntaa..

      Poista

Rohkeasti vaan!