torstai 23. elokuuta 2012

Asettuu, taipuu, väistää

Koulupainotteinen viikko

Maanantaina Musta meni alkeistunnilla ennen kouluvalkkua, oli siis sopivasti verrytelty vapaapäivän jäljiltä. Ennen tunteja Anne heitti mut laitumelle ja toin pojat pois (Epronin selässä ja Musta käsihevosena). Musta himmaili tien kohdalla, mutta onneksi kerkisin takas pientareelle ennen autoa (samperin kaakit!). Kouluvalkussa tehtiin siirtymiä ensin käynti-ravi, sitten ravin sisällä. Aluksi suoralla (Mustan kanssa tehtiin avoa) ja pääty-ympyröillä, sitten 3-5 kaarisella kiemurauralla (eikä ihme kyllä törmätty kukaan kertaakaan vaikka tultiin molemmista suunnista ja kaikilla vähän omat kiemuransa). Musta oli ihan superhyvä. Rento ja taipui hyvin eikä puskenut pohkeiden päälle. Myös siirtymät meni hyvin vaikkakin joskus yritti hidastuksissa vähän laiskotella ja siirrellä pyllyä eessuntaas. Pienten välikäyntien jälkeen jokainen vuorollaan koko-rata-leikkaalle, jossa askeleen pidennys (tai edes se temponlisäys). Pari kertaa Musta tuli tosi kivasti, ongelma on vain siinä, että kun takapään saa tarpeeksi liikkeelle, ei etuosa olekaan vielä tarpeeksi 'ylhäällä' ja nopea, vaan takaset kopsii etusiin. Mutta jostainhan se on aloitettava. Tosin olen tähän keskiravin alkeisiin/opettamiseen saanut nyt muutamia täysin erilaisia neuvoja, joten pitänee vielä kysyä Pilviltä seuraavan kerran miten hän opettaa keskiaskellajit.
Loppuun vielä laukassa muutaman kerran. Mustan sai koottua tosi lyhyeksi ja vastasi myös hyvin pohkeisiin. Anne toivoikin että olisi myös estetunneilla yhtä säpäkkä/terhakka. Vaikka mun mielestä kyllä on viime aikoina ollutkin reipas myös hypätessä. Puoltoistatuntinen venyi kyllä kahdeksi tunniksi (pitkine loppukävelyineen tosin) kun oikein väännettiin.

Tiistaina oli tarkoitus vähän jatkaa maanantain hommia, mutta aika katosi johonkin, kun mallailtiin satuloita Remolle Annen kanssa. Ehdin ratsastaa puolituntia ennen tuntien alkua Mustalla, joka aluksi hangoitteli vähän vastaan, mutta rentouduttuaan toimi kivasti. Ratsastin sitten erittäin matalaksi (mutta en hirveän pitkäksi) ja hain vain rentona vähän pohkeenväistöjä, taivutteluita ja muutaman peruutuksen ja laukannoston. Puolituntinen riitti hyvin ja Musta sai jatkaa alkeistunnille ja vähän kokeneempien tunnille.
Katinka oli alkeistunnilla vähän ep:n näköinen, samoin kuin oli viime viikolla. Kun pääsi toisella tunnilla vähän reippaammin liikkeelle (tai joutui..) niin epäpuhtaus hävisi. Kävin tuntien jälkeen itse selässä vartin verran ja taivuttelin pikku rautakankea ravissa ja otin muutaman reippaan laukan. Oikealle Katinka ei voinut asettua (muka) ollenkaan, vasemmalle ihan hyvin. Vähän sain jumpattua vasenta kylkeä paremmaksi, mutta vielä on töitä jäljellä. Pitänee tarkistaa vanhoista kirjoituksista onko tuo oikealle asettuminen/taipuminen se sama puoli jossa oli talvella hankaluuksia. Vertsu pääsi vielä tekemään loppuravit ja käynnit. Katinka saakin tästä lähin loimen yöksi, kun tuo epäpuhtaus on selvästi lihasjumeja. Jalat olen tarkistanut joka päivä ja niissä ei ole ollut edes nestettä. Maanantai oli ilmiselvästi liian vähän liikuntaa Katinkalle, kun meni vain yhden alkeistunnin.

Tää on sitä kaviokuumeisen elämää ;)
 
Keskiviikkona käväistiin Mustan kanssa puolen tunnin maasto. Alkuverkaksi vähän ravia ja laukkaa, sen jälkeen kolme kertaa jyrkkää rinnettä (eka vähän loivempi), joiden välissä aina ravilla eteen-alas venytystä. Tällä kertaa olin kaukaaviisaasti laittanut rintaremmin ja kiristin satulavyönkin kunnolla ennen rinteitä. Harjassa piti kyllä itse roikkua, jotta ei pudonnut pepun yli rinteeseen, sen verran jyrkkää oli. Musta meni vielä lasten 'alkeis'tunnille (onneksi on näitä kevyitä tunteja paljon) ja sen jälkeen aikuisten alkeistunnille. Katinka meni vain ensimmäisellä tunnilla, joten ratsastin itse puolisen tuntia sen jälkeen (kivassa vesisateessa..)
Taipui jo paljon paremmin ja oikeallekin pystyi pikku hiljaa asettumaan ja ehkä vähän taipumaankin. Ratsastin ravissa ympyrällä käynti-ravi siirtymiä ja ravissa rennoksi. Katinka pysyi kivasti pohkeiden välissä eikä pahemmin edes yrittänyt puskea lapa edellä. Satulakin tuntui nyt paremmalta kun on ns. varalihakset edessä (pieni viltin palanen). Oikeat varalihakset odottaa valmistumistaan äitin ompelukoneella (itse kyllä ompelen ne). Laukannostoissa yritti puskea ties minne suuntaan, kun en hyväksynyt nostoissa turvan nostamista vaan piti jaksaa siirtyä laukkaan pyöreänä ja rentona. Onnistuihan ne lopulta molempiin suuntiin. Oikea laukka oli jees, vasen vähän kankean oloista ja laukassa ei pystynyt asettumaan vasemmalle (muka!). Eli vieläkin työtä jäljellä, mutta saa odottaa viikonloppuun tai ensi viikkoon.

Tänään (torstai) on Mustalla vapaapäivä ja pääsikin taas laitsalle viettämään sitä. Dinolla ei olekaan treenejä, onneksi muistin tämän ennen treeneihin lähtöä!

Loppuun on varmaan hyvä kertoa vähän käsityksiäni tunneista. Eli sanon alkeistunneiksi kaikkia, missä laukataan lähinnä suoralla (jos laukataan ollenkaan) ja tehtävätkin on helppoja vaikka vähän harjoiteltaisiin jo pohkeenväistöä. Perustunneilla sitten opetellaan jo asettamista ja taivuttamista, hevonen alkaa hieman kantaa itseään ja mahdollisesti jopa pyöristyy selästään ja kaulastaan. Tehtävätkin ovat hieman vaativampia (tai samoissa tehtävissä vaaditaan enemmän kuin alkeistunneilla). Tämän takia teksteissä vilahtelee paljon alkeistunteja, tosin nyt on alkanut oikeastikin muutama uusi alkeisryhmä, joten on niitä ihan oikeitakin alkeistunteja (mahdollisesti mennään taluttajan kanssa eikä vielä osata laukata).


Merci sai muuten edellisviikonlopun Viron reissullaan EH:n ja ERI:n! Hieno poika! Sen kanssa on suunnitelmissa mennä Tuuloksen ryhmänäyttelyyn lokakuun alussa. Mercistä tehtiin myös paperit ja se on nyt virallisesti sijoituksessa mulla. Pitänee lisätä senkin kuva tuonne banneriin..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!