perjantai 23. marraskuuta 2012

Kisaviikonloppu

Koulua ja esteitä VEKARAn kisoissa

Otsikko kuulostaa hienolta, aivan kuin oltaisi oltu isommissakin kisoissa. Kisat oli kuitenkin ihan vain perus seurakisat, joissa ratkottiin VEKARAn seuranmestaruudet. Itsehän en kyseiseen seuraan kuulu, mutta Henna kävi puolustamassa (tai uusimassa) viime vuotisen koulupronssinsa.

Lauantaina lähdettiin melko aikaisin tallille, vaikka kisat alkoi vasta kahdeltatoista. Henna meni kuitenkin jo ekassa luokassa Epronilla, joten paikallakin pitäisi olla melko hyvissä ajoin. Tallilla puunailtiin ponit kuntoon ja mä aloitin letitysurakan sitä mukaan kun harjat ja hännät oli selvitetty. Ponit sai tukkaan juoksuletit ja väänsin vielä etuharjankin sykeröille. Häntään ihan perusletit ja Katinkalle punainen rusetti (se saattai kisoissa olla vähän kipakka ja takajalat heilua, joten ihan varoitukseksi muille tuo rusetti). Simpalle laitettiin nätti verkkoletti tukkaan ja otsatukka sai jäädä heilumaan vapaasti. Matkaan lähdettiin Nean isän kyydillä hevoskuorkilla, johon kaikki 4 elukkaa mahtui sopuisasti. Katinka ensin, kun se ei siedä, että kopissa/autossa on mitään jos sen sinne on mentävä. Pientä kysely aluksi, mutta käveli ihan nätisti. Musta sai jäädä viimeiseksi vinoparkkiin, jossa matkustikin oikein tyytyväisen näköisenä ja kerrankin ei onnistunut hinkkaamaan häntälettiä söhröksi kuljetuksen aikana!

Hennan verkatessa Epronia raviohjelmaa varten muut ponit teki kävelyitään hoitajien kanssa (Titta, Tuuli ja Mimmi). Epron oli radalla melko rento ja kivannäköinen ja Henna voittikin raviohjelman melko hyvillä prosenteilla. Tuomarina oli Johanna Kyrö ja arvostelu tuntui olevan melko tiukkaa (mutta ihan oikeata, kerrankin hyviä kommentteja ja tuomari joka oikeasti näki hevosen rentouden yms!)
Pienen huilin jälkeen Henna verkkasi Epronia vielä C:hen, johon osallistui myös Katinkalla ja joka oli junnujen mestaruusluokka. Alunperin Hennalle otettiin kisoihin kaksi ponia, jotta mestaruusmahdollisuudet olisi paremmat. Vähän ennen kisoja kuitenkin selvisi, että tänä vuonna piti valita millä hevosella kisaa mestaruudesta eikä useammalla voinut siis yrittää. Kouluun Henna valitsi Katinka, joka on tasaisen varma toisin kuin Epron, jolla kyllä hyvin mennessä pärjäisi paremmin. Esteille Henna taas valitsi Epronin, joka on Katinkaa nopeampi.
C:ssä (He C:2) Henna starttasi ensin Epronilla. Rata oli melko hyvä vaikka laukannostot jäikin vähän myöhäiseksi (nosti kuitenkin oikeankin heti, jes!) Poni oli kohtalaisen rento ja pysyi tasaisena. Tämän jälkeen Epron pääsi kävelemään ja Henna siirtyi verkkaamaan Katinkaa ja itse kiipesin vihdoin viimein Mustan selkään. Musta oli melko jännittynyt eikä meinannut keskittyä sitten millään. Tein paljon käynnissä taivutuksia ja avoja hakien ponia kuulolle. Vähän ravisiirtymiä, mutta paluu käyntiin heti kun poni jännittyi. Muutama ympyrä laukassa, josta Mustan saa aina helpommin rennoksi kuin ravissa. Välissä kerkesin huutelemaan Hennallekin ohjeita. Sain Mustan melko rennoksi juuri ennenkuin pääsimme maneesiin verkkaamaan (vaikka kentän pohjakin oli loisto kunnossa). Maneesissa ensin molempiin suuntiin kevyttä ravia pitäen ponin vaan matalana ja liikkeessä. Mentiin läheltä tuomariautoa, käytiin katsomassa peilikulma (jota Musta ei kyllä huomannut, maassa kulman merkkinä ollutta puomia tuijotti kyllä hetken) ja muutama pituushalkaisija kohti autoa. Poni pysyi mukavan rentona enkä sen kummempaa maneesissa ratsastanut. Ulkona ehdin vielä hyvin verkata lisää ravissa, kun lähdin verkkaryhmäni viimeisenä (tai toisiksi viimeisenä, en muista enää).
Rata meni kivasti, Musta pysyi rentona ja liikkui eteen (eli osasin itse istua ravissa rentona enkä hidastanut ponia istunnallani). Muutamat siirtymiset meni vähän pieleen (kuskin moka) ja nukuin toisen laukkahalkaisijan aikana, joten Musta vaihtoi laukkaa vähän ennen raviin siirtymistä (ja toisen laukan pudottikin himpun liian aikaisin pois). Askeleenpidennyksissä tuli sentään vähän pidempää ravia vaikka tahtikin tuppasi kiihtymään.. Kokonaisuudessaan melko tasainen ja prosentteja tuli himpun vajaa 63, jotka riitti luokkavoittoon. Henna oli Epronin kanssa neljäs ja Katinkan kanssa kuudes, mutta sai Katinkalla pronssia (Epronin kanssa olisi tullut hopeaa, mutta..)

B:ssä pääsin lähtemään ekan verkkaryhmän viimeisenä, vaikka oikeasti kuuluin tokaan verkkaryhmään. En mennyt enää maneesin verkkaamaan vain hain ponia ihan aavistuksen lyhyemmäksi ulkona ja tein muutamia siirtymiä odottaessani omaa vuoroani. Musta oli maneesissa vielä ihan kiva, mutta ilmeisesti itse jännityin lähtömerkin kuultuani ja poni ei radan aikana ollut enää niin hyvä. Rata oli kuitenkin tasainen (eikä tullut laukanvaihtoja), mutta pikkumokia tapahtui kuskilla (mm. laukasta käyntiin siirtyminen, joka Mustalle ei mikään ongelma, meni ravin kautta). Keskiraveja en edes turhasti lähtenyt yrittämään, kun ne ei vielä irtoa, niin.. Vähän jalka kuitenkin otti pidempää askelta ja olin siihen tyytyväinen. Rata ei ollut ihan yhtä hyvä kuin C:n, mutta prosentit tasan 61, joka riitti jaettuun ykköstilaan (eivät syystä tahi toisesta laskeneet alaosia erikseen, millä yleensä tasapisteisten sijoitus ratkaistaan, joten..)

Kaikenkaikkiaan oikein kivat radat, siihen nähden, että ollaan Mustan kanssa koulua kisattu nyt vasta kolme kertaa. Radat oli tähän astisista rennoimmat ja tasaisimmat, molemmissa papereissa oli seiskojakin ihan kiitettävästi ja kaikki teksti ihan asiaa mitä tuomarilta tuli. Ja K. N. Specialissa Musta sai askellajeista seiskan!! Ehkä me ihan oikeesti ensi kesänä käydään muutamat koulukisatkin..


Sunnuntaina päästiin sitten hyppäämään. Epron oli aamulla tarhassa sitä mieltä, että hän ei lähde yhtään mihinkään, mutta alistui lopulta ja innostui kun pääsi kisapaikalle. Henna hyppäsi Epronilla verkaksi 60cm (ja voitti) ja sitten mestaruusluokkansa 70cm sekä Epronilla että Katinkalla. Molemmilla puhdas perusrata, mutta Epronin kanssa harmillinen pudotus uusinnassa ja sitä myötä pieni unohdus ja vikan esteen ohimeno. Katinkalla tuli uusinnassa kielto, kun Henna vahingossa käänsi liian jyrkästi yhdelle esteelle.
Musta oli verkassa reipas ja hyppäsin ulkona muutaman esteen. Ekan hypyn jälkeen oli tulossa pukkia, mutta onneksi ohjat oli kädessä hyvin.. Pukkiyritelmät jatkui maneesiverkassa, mutta rata päästiin hyvin läpi. Kerrankin Mustaa joutui oikein pidättämään. Uusinnassa tehtiin lyhyet tiet, tosin yhdessä kohtaa vähän mokasin ja jouduin kääntämään lähes paikoillaan. Puhtaasti ja melko nopeasti selvittiin kuitenkin ja 4. sija.

Kasikympissä jatkui sama 'päätön' meno Mustan kanssa. Perusrata oli hyvä ja Henna teki Katinkan kanssa todella hyvän radan. Sitten Pinja tuli höpisemään jotain, että esteitä on nostettu, että onko Henna varma että haluaa hypätä. Psykologisesti erittäin huono juttu sekä Hennalle että minullekin.. Vielä kun eka ratsastaja leipoi hevosensa tokana olleen okserin sekaan ja Henna oli lähtövuorossa toisena.. Katinka tuli hyvin okserille, mutta vauhtia oli ihan liian vähän ja etujalat jo nousi hyppyyn, mutta poni totesikin ettei pystykään ja palasi maanpinnalle. Henna tuli valitettavasti alas, joten se jäi siihen. Aika moni muukin oli ongelmissa tuolla kakkosesteellä vaikka olikin ihan normi okseri ja vielä ihan hyvällä tiellä siihen pääsi. Meilläkin Mustan kanssa tuli kielto (en ratsastanut ihan loppuun) ja toisella yrittämällä yli, mutta vauhti loppui jotenkin kesken ja oltiin keskellä okseri. Mielestäni en roikkunut ohjassa ja olin hyvin hypyssä mukana, mutta... seuraava pysty meni vielä hyvin yli, mutta tokavikana ollut okserille tuli pysähdys.. Okseri oli lyhyt, joten ei edes pelottavan näköinen, mutta.. Ulkona hyppäsin vielä okserin pari kertaa (sielläkin eka kerta kielto, mutta sitten tuli pari hyvää hyppyä). Henna tuli vielä maneesiin hyppäämään tuon kauhuokserin madallettuna (ja pari pystyä), jotta jäi hyvä mieli sekä ratsastajalle että ponille. Nea ja Simppa onneksi puolusti tuossa luokassa meidän kunniaa ja otti kolmos sijan yhdellä pudotuksella uusinnassa. Täytyy kyllä myöntää, ettei oltu täysin varautuneita tuohon 90cm uusinnassa, kun viime vuonna eivät korottaneet AM5 arvostelusta huolimatta uusinnan esteitä.. noh, kyllä se siitä ja ensi kerralla kun joku tulee jotain löpisemään niin suljetaan vaan korvat..

Kaiken kaikkiaan oikein hyvä kisaviikonloppu vaikka päivät oli melko pitkiä.. Kisojen takia jäi tosin Dinon agilitytreenit sunnuntailta välistä, kun ei vaan millään ehtinyt VAU:lle viideksi ja Evekään ei joutanut Dinoa hakemaan..
Musta yrittää karata karsinasta.. kisakuvia tulee sitten joskus..
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!