lauantai 7. maaliskuuta 2015

Balettitanssija allani

ja vähän estehyppelöitä

Maanantain koulutunti olikin estetunti, kun kerrankin oli hyvä pohja kentällä. Tänä talvena ei oikein kunnon hyppäämiseen ole ollut hyviä kelejä, puomi- ja kavalettityöskentelyä on kyllä päässyt tekemään silloin tällöin. Arvoin varustaessa, että laittaisinko martingaalin vai en, Orhideella kun sellaista yleensä käytetään esteillä, mutta edelliskerralla kavalettitunnilla Anne sanoi, ettei se pikkuesteillä tarvi. Päädyin sitten siihen, etten laita.. mikä oli kyllä väärä ratkaisu, sen sai huomata tunnin edistyessä.
Toisella pitkällä sivulla oli kavaletit neljän askeleen päässä toisistaan (metrimäärää en nyt muista, mutta se oli neljä odottavaa askelta) ja toisella oli puomi-kavaletti-puomi -innari ja kolmen askeleen päässä pysty. Pääty-ympyrällä vielä kaksi kavalettia (ala-asennossa eli puomeja), laukalla innariväli jostakin keskivaiheilta ja ravilla sisäreunasta. Kavaletit meni ihan jees ja tuo kahden kavaletin suorakin aina ensimmäiselle, mutta siinä välissä mentiin vähän turhan lujaa. En vaan osannut odottaa tarpeeksi voimakkaasti istunnalla ja auttaa jotta oisin saanut laukkaa ylöskin. Tässä alkoi jo ilmetä tarvetta sille martingaalille, kun hankala saada pidätettä läpi jos turpa on lähes taivasta kohti välillä. Minkäs sille voi, että toinen innostuu esteistä, matalistakin.
innari-pysty sarja meni innarilla aloittaen jotakuinkin ok, mutta kun sitä tultiin toisesta suunnasta, niin pystyn jälkeen en ehtinyt vaan tehdä oikeasti pidätettä ja kerran tultiin eka puomi ja kavaletti samalla loikalla. Sain pidettyä Orhideen jotakuinkin kontrollissa aina ekalle esteelle asti, mutta sen jälkeen se kyllä vähän vei mua. Niin totaalisen erilainen esteillä kuin Musta ja vielä kun ei ole koko talvena päässyt hyppäämään. Anne nosti pystyn johonkin seitsemäänkymppiin, mutta se tuntui vielä ihan kivalta korkeudelta. Orhidee oli lisäksi niin paljon menossa, ettei siinä ehtinyt ruveta jännittämään että hyppääkö se vai ei (lisäksi tiedän, että se hyppää!). Lopuksi mentiin pääty-ympyrä kavaletteja ja kavalettilinjaa ilman jalustimia ravilla (kavaletit ala-asennossa) ja Orhidee rentoutui ihan mielettömän hyvin, kun pääsin ihan erilailla sen ympärille pitkin jaloin. Sillä kun on estesatula, niin jalustimet on koulutunnillakin sen verran lyhyemmät etten oikein 'yllä' niillä samalla tavalla kuin koulujalustimilla yltäisi. Lisäksi ilman jalustimien tukea on vaan ihan pakko istua siellä satulassa hevosen ympärillä jos meinaa pysyä kyydissä.
 Ihan hyvää harjoitusta, kun sunnuntaille oli suunnitteilla reissu Takkulaan harjoitusestekisoihin Mustan ja Hurman kanssa (Anne Hurmalla, yksityinen nuori suokki).

Ratsastin vielä Mustan ilman satulaa ja tein kavaleteilla vähän hommia. Estesuora oli muutettu niin, että molemmissa päissä oli puomi-kavaletti-puomi -innarit ja hyppelin niitäkin muutaman kerran ilman satulaa. Musta oli kyllä tosi innoissaan ja mullakin olisi varmaan ollut hauskempaa satulan kanssa. Reidet oli melko maitohapoilla, sen verran piti niiden avulla pitää itseään kyydissä.
Mimmi ja Katinka pellolla edellissunnuntaina
Tiistaina oli Katin tunti, jossa menin taas kangilla. Verkattiin pohkeenväistöllä ravissa. Vähän epäperinteisissa kohdissa eli esim. lyhyellä sivulla, keskemmällä kenttää yms. eli ei aina siinä pitkällä sivulla/pitkää sivua kohti keskihalkaisijalta. Aluksi toiseen suuntaan, sitten toiseen suuntaan ja lopuksi siksakkina molempiin suuntiin. Vaikeinta tässä oli kääntää taas omat aivot ajattelemaan sitä väistöä jossain muussakin kohtaa kuin niissä normaaleissa. Alkuverkan jälkeen aloitimme itse päivän harjoituksella. Aluksi vain loivaa sulkutaivutusta ravissa pitkille sivuille. Muutaman kerran jälkeen lisättiin sulusta siirtyminen avoon saman pitkän sivun aikana. Tämäkin meni vielä ok, mutta vähän meinasi tila loppua kun avosta piti vielä 'kääntää' vastasulkuun eli sulkua aitaa kohti. Kun hommaan pääsi kunnolla sisälle, se olikin tosi helppoa ja onnistui hyvin hyvin pienillä avuilla.
Tilaa vastasululle tuli hyvin kun muisti tehdä ensimmäisestä sulusta siirtymän avoon oikein eli siirtämällä etupäätä, jolloin olikin jo hyvin tilaa aidan puolella kääntää sulkua sinne. Musta hidasti ravia aika paljon tässä harjoitteessa, mutta se ei haitannut, koska kulki kuitenkin koko ajan tasaista tahtia eteenpäin ja oikeasti kantoi itseään (ja minua). Yhtään ei tarvinut ratsastaa pohkeella eteen eikä tullut edes tunnetta että poni hyytyy tai pysähtyy. Kati sanoikin sen näyttävän balettitanssijalta. Fiilis oli ihan mieletön kun poni taipui ja kantoi itseään ja toimi hyvin kevyillä avuilla, lähinnä siis käänsin vain omaa vartaloani haluamaani suuntaan ja taivutukseen ja poni toimi! Avot ja sulut on aina toimineet meillä hyvin ja yleensä toimii myös muilla ratsastamillani. En tiedä onko se enemmän hevoskohtaista vai ratsastajakohtaista eli mun oma kroppa rupeaa toimimaan paremmin kun teen rauhassa avoa tai sulkua.
Kotiläksyksi saatiin tämän harjoittelua ja nimenomaan ravissa.
monta hevosta löydät kuvasta?
Keskiviikkona käytiin Annen kanssa sääntökoulutuksessa, näissä kun olisi hyvä käydä parin vuoden välein ja nyt oli sopivasti vielä tämän uuden kilpailujärjestelmänkin selvitystä. Itse pidän eniten uudistuksessa että esteillä tarvii kvaalit, et siis voi lähteä hyppäämään metriä jos sulla ratsastajana ei ole hyväksyttyä tulosta 90cm luokasta jne. Ponit oli vapaalla, koska lähdimme ajoissa kaupunkiin töistä päästyäni ja koirat ulkoilutettuani. Käytiin hakemassa Vertsulle uusi kypärä HorsePro:lta ja sen jälkeen syömässä Pizzabuffassa, johon meillä oli etukuponki kaksi yhden hinnalla.

Torstaina Musta meni yhden puomitunnin. Viljan Katinkan vuokraus alkoi ja hän meni ponilla itsenäisesti. Eli Vilja käy kerran viikossa tunnilla ja kerran viikossa menee Katinkalla itsenäisesti. Tunnilla menee muillakin poneilla, kesällä tosin todennäköisesti eniten Katinkalla kun tunti on estetunti. Näin saa poni enemmän liikuntaa ja Vilja hyvää harjoitusta kesän Russikisoja varten. Lupasin aikataulujen sopivasti sattuessa myös pitämään Viljalle tunteja torstaisin, niin päästään harjoittelemaan koulurataa.

Perjantaina Musta meni yhden tunnin ja itse olin kotona nukkumassa. Olo on ollut flunssainen koko viikon (itseasiassa useamman viikon) ja perjantaisin on aina tosi väsynyt olo.
Lauantaina Musta oli yhdellä alkeistunnilla. Pohja oli melko karsea, joten tunti super kevyt. Vaihdoin estesatulan ja totutin itseäni taas estejalustimiin ja tein kevyen taivutteluverkan kentällä. Lähinnä pohkeenväistöjä ja Katin antamaa kotiläksyä. Pitkä sivu oli entistä lyhyempi, mutta ehdin siihen kyllä tekemään tuota taivuttelua. Musta oli aika kiva ja pehmeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!