sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Hyppy pomppu loikkaa..

Yli esteistä

Varoitus - paljon kuvia!

Vappupäivänä, keskiviikkona, kisattiin tallin ensimmäiset estekisat tältä kesältä. Koska kenttä suli aika myöhään tänä keväänä, kerittiin hypätä ennen kisoja vain pari kertaa, mikä osaltaan saattoi vaikuttaa muutamien suorituksiin. Yleisesti ottaen kisat meni tosi kivasti ja paljon puhtaita ratoja. Starttasin ensin Vystillä 60cm, jolla olen hypännyt vain muutaman kerran. Rata oli ihan jees, kuskista johtuvat muutamat ohimenot aiheutti tietty hylätyn tuloksen, mutta tarkoitus olikin hakea vain kokemusta Vystiselle.
ratapiirros

Musta oli ihan kierroksilla ja meni perusrataa ihan hirmusta vauhtia. Mulla meinas voimat loppua ja tuntu, että uusinta tunnuttiin menevän melkein hitaammin kuin perusrata (tai siis ensimmäinen ja toinen vaihe). Mutta jos kerrankin poni haluaa mennä kunnolla eteen, niin antaa mennä!
Kolmas sija tuli, hävittiin Epronille ja Katinkalle, vähän noloa taas kun pikkuponit kiilas edelle ;)

Seiskavitosessa vähän jännitti, mutta poni meni kivasti eikä mitään traagista tapahtunut. Uusinnassa arvoin yhtä tietä vähän aikaa ja valitsin sittenkin sen pidemmän vaikka olisin siitä lyhyemmästä selvinnyt ihan hyvin. Tähän arpomiseen meni sitten pari kalllisarvoista sekuntia, mikä aiheutti tippumisen palkintosijoilta. Kaikkein tyytyväisin olen sarjaan, joka meni molemmissa luokissa sillä yhdellä askeleella, joka siihen pitikin ottaa eli uskalsin ratsastaa eteen ja ottaa vähän isommat hypyt. Sarja oli tosin ihan pysty-pysty, joka helpotti ainakin mua vähän. Kaiken kaikkiaan oikein kivat kesäkauden aloittajaiset ja huomaa, että treeni tuottanut tulosta.
Musta jäi lisäksi nyt ekaa yötä ulos, Katinkahan on jo jonkin aikaa ollut yötkin pihalla. Sai vielä takin päälle, jotta ei kylmety kun makailee viileässä maassa.
75cm, radan eka este
Vystin kanssa 60cm

Sarjan b-osa, 75cm, kerrankin menossa mukana

Torstaina Musta teki lasten tunnin ja taivuttelin kevyesti sen jälkeen ratsastaen myös eteen-alas. Oli ihan jees, ehkä vähän väsyneen oloinen, mutta ei pahasti.

Perjantain kävin käyntipainotteisen maaston. Musta oli ihmeen haluttoman oloinen eikä innostunut edes laukkailusta niin kuin yleensä. Ilmeisesti keskiviikon hypyt vähän painaa jaloissa eikä varmaan vielä tottunut ulkona nukkumiseenkaan. Tarhathan meillä on ihan kuivat (hiekkapohjaa) ja lämmöt pysyy plussan puolella (ja nyt aluksi vielä loimi öisin päällä), joten kestää vain hetken tottua uuteen rytmiin.

Lauantaina Musta teki kaksi lasten tuntia, itse kävin vain illasta nopeasti tekemässä safkat poneille. Sunnuntain sai molemmat vapaaksi ja kävin vain nopeasti harjailemassa ja vähän syöttelemässä.

Maanantaina vedin Mustalla kevyen maaston, johon lähti Saga Katinkalla liinan päässä mukaan (ei ole vielä maastoillut ilman talutusta). Onneksi ponit on hyvin tottuneet tähän ja toimii hommassa, pystyttiin laukkaamaankin monta pätkää ja Musta oli taas normaali innokas itsensä. Tuleva viikko tuleekin olemaan vähän rankempi ponille, kun on parit valkut ja vielä kisat, joista kyllä vähän se 80-rata epäilyttää..
aluksi puomeja - Robbyn valkku

ristikko-okseri - nämä saa olla näillä 'keskisuomalaisilla' leveyksillä ;)
Tiistaina Robby tuli ekaa kertaa meille tänne kotiin pitämään valkkua. Poikkeuksellisesti näin tiistai-päivänä, kun torstai on helatorstai ja mekin lähdetään Korpparin kisoihin hyppäämään.
Tehtiin perus ravipuomeja, ristikoita ja linjoja. Muutama vino-hyppy, joita on onneksi Mustan kanssa harjoiteltu, joten ei hämminkiä siinä. Lopuksi rataa, jossa ravilla sisään ristikolle - linja okserille (6 laukkaa), kokorataleikkaalla suunnan vaihto pystyn kautta ja pysty-okseri linja (4:llä laukalla), viimeiseksi pysty-okseri -linja pysty vinossa kohti kulmaa, tämä rauhallisessa laukassa.
Ekassa ryhmässä oli lisäkseni Anne Foriolalla ja Tuike Roventalla, toisessa Anne Oromiksella, Tintti Aramiksella ja Päivi Aksulla.
punaiset puomeja, alempi linja oli aluksi 3+3 puomia. Pallukat on tötsiä, joiden välistä piti mennä. Ylempi okseri ja pysty hypättiin vinoon.

'radalla'

Keskiviikkona tuli Pilvi pitämään kouluvalkkuja, johon menin Mustan kanssa taas kangilla. Annoin koulukisan arvostelun luettavaksi ja juteltiin siitä hetki. Treenattiin sitten niitä takaosakäännöksia, ensin tosin haettiin hevonen reippaaksi ja nopeaksi käynti-ravi siirtymisillä, sekä siirtymisillä ravin sisällä. Muutamat laukannostot suuntaansa suoralla hevosella, mikä oli Mustalle ihan älyttömän vaikeaa oikeaan. Laukassa vielä 10m voltteja, joissa piti säilyttää tahti ja taivutus tasaisena.
Pilvi käväisi selässä koittamassa takaosakäännöksiä ennen kuin minä rupesin treenaamaan niitä ja selvisi, ettei vika olekaan pelkästään satulan päällä. Varsinkin oikea on Mustalle tosi hankala, kun mielellään lähtee työntämään sitä peppua sisälle päin. Ekat meni vähän huonosti, kun Musta rupesi ennakoimaan ja venkuloimaan jo kootussa käynnissä. Niinpä treenattiin ensin koottua käyntiä, jonka sujuessa sitten muutamat takaosakääännökset. Viimeiseksi tuli tosi hyvä ja tasainen, vieläpä vaikeampaan suuntaan. Takapää nyt vielä tekee pientä ympyrää, mutta parempi näin kuin sellainen epätahtinen tai napakäännös.

Torstai oli Mustalle kolmas rankka päivä putkeen, kun suunnattiin Korppariin estekisoihin. Hyppäsin 60/70cm clearround arvostelulla ja 80cm 367.1 arvostelulla. Musta oli reipas ja menossa hyvin eteen. Radalle pääsi kiertämään parin edellisen ajaksi, mikä oli hyvä juttu. Toisessa päässä oli meinaan iso ravintolateltta, jota Musta ei olisi halunnut lähestyä. Molemmilla radoilla olikin 2. ja 3. este linjassa kohti tuota telttaa ja niillä Musta molemmilla kerroilla vähän himmaili.
Eka rata meni tosi kivasti, ei edes kyttäillyt nalleja yhden esteen alla ja puhdas rata tuli. Toinen alkoi myös hyvin, mutta kutoselle (okseri, jossa lankku) tuli ihme kielto, vaikka olin kerrankin itse menossa (melkein tipuin). Anne sanoi, että katsoi oudosti jo kaarteessa sitä, toin lisäksi ehkä vähän huonosti siihen ja okserilta jatkui linja pystylle, jonka alla laatikko (jolle tuli sitten toinen kielto). Molemmista kieltoesteistä päästiin kyllä hyvin yli toisella yrittämällä ja olen kokonaisuudessaan erittäin tyytyväinen ratoihin.
kuuluisa nalle-este

toka yritys ja ylitys

ilme kertonee kaiken?
Katinka järjestikin vähän äksöniä, kun heitettiin se koppiin odottamaan muiden suorituksia (meni 50cm ja 60/70cm Suvin kanssa). Melko pitkään se oli siellä ihan ok, mutta kun lastasin Mustan parin kopin päässä olevaan toiseen koppiin ja tietty ne hirnahteli, niin Katinka päätti heittää voltin omassaan. Kavio oli käynyt (jäljestä päätellen) katonrajassa ja poni oli selällään naama takasiltaa kohti. Ei muuta kuin väliseinä ja etupuomi irti, sivuovi auki ja poni pääsi omin voimin jaloilleen. Auttamaan tulleet miehet kehui teräshermoiseksi poniksi, kun siinä selällään (kun sain narut auki, että sai pään alas) vaan rupesi syömään heinää kopin lattialta ja otti muutenkin tosi lunkisti.
Ponille ei käynyt kuinkaan, pieni hokinpolkema toisessa takajalassa (kantahokkeja en ole saanut irti kengistä) ja takasuojissa pienet viillot neopreenissä (ei estä käyttöä). Aavistus jäykkyyttä, joka lähti kun pääsi kotona vielä lastentunnille liikkumaan. Kopin etuikkunan takaisin paikalleen saaminen olikin sitten vähän pitkällisempi operaatio, johon vaadittiin linkkari, aseöljyä, vahvat sormet ja taidettiin siinä käyttää jääraappaakin.. Onneksi oli tuollainen 'itseasennettava' malli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!