lauantai 21. huhtikuuta 2012

PUM!

sanoi pakoputki..

Keskiviikkona piti eläinlääkärin tulla rokottamaan pari heposta ja raspaamaan osa. Mä painan töissä kuin hullu, jotta kerkeäisin paikalle ja olin jo edellisenä päivänä ilmoittanut, että ylityöt ei passaa. Päivällä Anne soittaa, ettei elli pääsekään, kun on yksin töissä, tuleekin ensi viikon tiistaina. Helpompi ehkä näin, koska tunnille oli tulossa 6 aloittelijaa. Liinatuntia oltiin kyllä suunniteltu eli riimut päässäkin oisi onnistunut. Raspauksen jälkeenhän ei samana päivänä suositella kuolainten käyttöä, jotta suu saa rauhoittua kunnolla. Liinassa pyöritettiin silti lapsia osan aikaa, kun kerran kerkesin avuksi tunninpitoon. Olin jopa niin ajoissa, että laittelin Katinkan kuntoon ja ratsastin sillä puolisen tuntia ennen lapsia. Oli takaa todellä jäykkä eikä laukka pyörinyt juuri ollenkaan (yritti ravata takapäällä). Mielellään venytti kyllä oikein alas, eteen ei eli pää meni enemmänkin jalkojen väliin, mutta venyttäähän se tuokin selkää. Jumppasin ympyrällä yliasetuksilla ja taivutuksilla hieman ja tekemällä ravissa tempon muutoksia.
Mustan ratsastin tunnin jälkeen. Oli vielä hieman väsyneen oloinen sunnuntain hyppelöistä, joten venytin vain eteen-alas kevyessä ravissa ja laukassa. Sen jälkeen vauhdilla loput hevoset sisään ja safkat naamojen eteen sekä kotiin nukkumaan. Anne oli vähän kipeä, joten tein iltatallin.

Torstaina tytöillä oli estetunti, näin kauden aluksi puomeja ja pikku ristikoita. Suorat linjat näytti osittain olevan hakusessa, samoin vielä tiet, mutta eiköhän se siitä kun pääsevät rutiiniin kiinni. Mila meni Mustalla, joka oli melko innostuneen oloinen. Ratsastin tunnin jälkeen eteen-alas isoja ympyröitä kevyessä ravissa ja seuraavan tunnin alkaessa siirryin tiellä tekemään muutamat laukannostot ja raviväistöt. Tiellä tallille päin väistöihinkin tuli jo hieman lennokkuutta, mitä on yritetty harjoitella. Musta oli yllättävän hyvä suusta Milan jäljiltä, vaikka Milalla on vielä hieman kova käsi silloin tällöin. Lihaksisto on selvästi palautunut sunnuntain hyppelöistä, mutta tälläinen melko kevyt päivä oli vielä ihan hyvä. Laitoin vielä linimentit etusiin.

Perjantaina ei ollut yhtään tunteja, kun Annen piti lähteä Tampereen hevosmessuille. Raukka on kuitenkin vielä kipeä, joten ei reissuun päässyt. Aamupäivällä oli vähän ripotellut, joten hain Mustan sisään, heitin villaloimen alle BOTin ja jätin karsinaan syömään päiväheiniä. Milan kanssa heiteltiin karsinat puhtaiksi, kun Anne ei ollut aamulla kerinnyt tai kyennyt. Mustalta on alkanut taas karvaa irtoamaan ihan hulluna vaikka aiemmin tuo karvanlähtö jo vähän rauhoittui. Kunnon harjaus rauhassa ajan kanssa ja sen jälkeen kouluvääntöön. Mila lähti Katinkalla ilman satulaa hölkkäilemään seuraksi. Mustalle laitoin kanget, kun pohja on kesäkunnossa, niin voidaan vääntää kunnolla. Alkuverkaksi käytiin kävelemässä tiellä. Aloitin työskentely käynnissä ympyrällä, myötä- ja vasta-asetuksilla. Musta oli mukavan energinen ja jaksoi kantaa itseään hyvin sekä ryhdikkäästi. Oli edestä hyvin kevyt vai johtuisiko tuo taas siitä, että oma käteni on kangen kanssa varovaisempi ja kevyempi? Kankiohjan pidin löysällä ja ratsastin lähes pelkästään nivelellä. Aluksi ponin herkistelyä nopeillä käynti-ravi -siirtymisillä, jotka pyrin tekemään pelkällä istunnalla. Pidätteet menee hyvin läpi istunnalla, mutta raviin siirtymisissä tarvitsi aluksi pohjetta mukaan. Melko usein annoin levätä ja venyttää reippaassa ravissa eteen-alas. Nyt jostain syystä Musta lähtikin venyttämään melko mukavasti myös sinne eteen.
Laukassa tein ympyröillä käynti-laukka siirtymiä sekä muutaman laukanvaihdon. Vasen laukka tuntui vähän tasapainottomalta mitä ei yleensä ole. Laukanvaihto vasemmasta oikeaan onnistuikin todella hyvin. Lopuksi vielä parit pohkeenväistöt ravissa ja Musta pysyikin ihanan rentona. Loppukäynnit tehtiin taas tiellä.
Mila taivutteli Katinkaa ympyröillä ja harjoitteli ratsastamaan eteen-alas. Poni ei ollut enää jäykkä ja lopuksi laukkasi iloisesti ja tahdikkaasti ympäri kenttää.
Karsinoita siivotessamme alkanut sade piti ystävällisesti taukoa sen puolitoista tuntia, mitä ratsastimme ja alkoi hiljalleen loppukäyntien aikana. Ponit pääsi vielä takaisin tarhaan takit niskassa.

Molemmat ponit ovat olleet pääsiäisestä asti ilman kauraa ja energiaa on riittänyt ihan kivasti. Katinkalle kuitenkin lurautin nyt kokeilumielessä vähän öljyä pellavaisen joukkoon. Katsotaan pari viikkoa mitä tapahtuu vai tapahtuuko mitään.

Ja otsikkoon viitaten, autoni pakoputki kosahti perjantaina tallimatkalla, joten jonkin aikaa joudun ajamaan mukavan pikku säestyksen siivittämänä..
Mustalla riittäisi tukkaa vaikka kahdelle ponille. Molemmin puolin kaulaa jaettunakaan harja ei juuri näyttänyt ohenevan. Jakauksesta ei ihan suoraa tullut ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!