keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Kolmen päivän treenituokio

Juhannusviikonloppu

Perjantaina suuntasin jo melko aikaisin (no, kymmenen tienoilla) tallille, jotta pääsisin tien yli ennen puolenpäivän autoryysistä. Musta oli melko kaukana, joten koirien kanssa köpsittiin hakemaan poni mettälaitumelta. Hyppäsin kiven päältä selkään ja kotimatka olikin näin ollen vähän kevyempi, ei tosin koirille jotka oli ihan läkähdyksissään kun päästiin tallille.
Hepan puunaus ja välissä Katinkan haku laitsalta. Kiva kiima iskenyt pikkutammalle, kun Beetu on tullut Juhannusvierailulle ja on nyt samalla laitsalla Katinka, Missin ja varsan kanssa. Katinka ei yleensä kiimaansa juuri näyttele, mutta nyt jäi pissille Beetun nenän eteen eikä muutenkaan millään olisi halunnut kävellä Beetusta pois päin. Vaikka Beetu kuulemma oli sitä jahtaillut ja kurmottanut edellisiltana tullessaan.

Vertsu on niin söpö Katinkan kanssa
Oli niin lämmin, että Katinkalla oli hiki jo vähän valmiiksi ja takajalkojen väli ihan ryönäinen tuon kiimailun takia. Vertsu harjaili ponia samalla kun itse laittelin Mustaa ja pääsi sitten samaan aikaan ratsastamaan. Pauliina tuli vielä Beetulla köpsimään kentälle ja Katinka lähti aina tilaisuuden tullen seuraamaan Beetua.
ylitaivutusta
Itse tein Mustan kanssa pitkään käynnissä töitä, ympyrällä ylitaivutuksia molempiin suuntiin ja samaa ravissa. Oli melko jäykän oloinen, mikä ei kyllä ole mikään ihme.. Suorilla sivuilla muutamat avot ja pohkeenväistöt, avossa melko reilu taivutus.
Jatkoin vielä ravissa samalla ympyrällä ja otin sitten Vertsun seuraksi muutaman pätkän laukkaa. Musta oli myös hieman väsyneen oloinen, syyksi epäilen kuumuutta ja laitumen ötököitä.

Vertsun kyllästyessä pääsi Henna Katinkan selkään. Ensin ylitaivutuksia käynnissä ja ravissa, sen jälkeen askeleen pidennystä ravissa (muutamia melko kivoja pätkiä tuli). Ponin paikkoja kunnolla auki parilla reippaalla laukkakierroksella, jonka jälkeen vielä siirtymisiä ravin sisällä ja sen jälkeen laukannostoja. Poni alkoi tosin olla jo sen verran kierroksilla, että ehdotteli niitä laukkoja itse, mikä aiheutti muutamat väärät laukat.
Mustan kanssa tein vielä muutamat ylitaivutukset laukassa ympyrällä samaan aikaan. Oli ihan järkyn hiostava ilma ja Katinka-rukka oli hikinen jo laitumelta haettaessa. Molemmat ponit pääsi sitten koko-vartalo-pesulle.


Lauantaina taas melko aamusta paikalle, Katinkan saalistus laitumelta (ei olekaan tamma yrittänyt vuosiin karkuun, onneksi nytkin tyytyi vain hölkkäilemään) ja sitten rakentamaan esteitä. Anne toi mulle Mustan samalla kun vei Foriolan laitsalle, niin ei tarvinut lähteä sitä hakemaan. Musta pääsi tarhaan siksi aikaa, että Henna hyppäsi ensin Katinkalla mun nostellessa esteitä ja kuvatessa, sekä antaessa vähän ohjeistusta. Henna on viimeksi hypännyt Katinkan kanssa joskus syksyllä seuransa mestaruuskisoissa, mutta eipä taukoa huomannut. Alotettiin helposti vähän maasta irti olevalla puomilla pääty-ympyrällä. Kunnon laukassa molemmista suunnista tarkoituksena vain säilyttää rytmi ja vähän hakea etäisyyttä. Sen jälkeen toiseen päätyyn, missä kavaletit ympyrän molemmilla reunoilla ja tässäkin molempiin suuntiin ympyrää tarkoituksena säilyttää myötälaukka ja tasainen rytmi.
poni vauhdissa
isoja loikkia pikku kavalettien yli

Tässä vaiheessa Henna tajusi, että oli unohtanut turvaliivin, joten kipitin hakemaan sen ponin saadessa ansaitun kävelytauon. Aloitettiin varsinainen hyppääminen pysty-okseri linjalla, johon olin laskenut 12 metriä. Katinkalle se tarkoittaisi neljää askelta normaalilaukalla ja ehkä kolmea jos tulisi superpitkää laukkaa (+ isot hypyt). Laitoin okserinkin aluksi vain ristikoksi ja nostin ekan kerran jälkeen takapuomin ja sen jälkeen vasta etupuominkin suoraksi. Näin saatiin varmasti hyvät hypyt jo ekoilla kerroilla eikä laitettu ponia pahaan paikkaan vaan kasvatettiin itseluottamusta. Askeleet sopi hyvin ja sai tulla ihan normaalia laukkaa, varsinkin toisesta suunnasta tultaessa (okseri-pysty).
korvat hörössä :)
Sen jälkeen pysty-pysty sarjaa yhdellä askeleella. Väli oli Katinkalle laitettu n. 5,5 metriin, mutta tuli siihenkin helposti puolellatoista askeleella eli piti päästä sisään isolla hypyllä ja heti pohkeet kiinni, niin venyi yhdelläkin.
venyi yhdellä..
Tätäkin mentiin ensin ristikkona, jonka jälkeen nostin pystyiksi ja pikkuhiljaa hilasin esteitä vähän ylöskin. Tultiin vielä laine yksittäin, aluksi laskin yläpuolisesta toisen pään alas, kun Katinka alkuverkan aikana oli tuota pelkäävinään (vaikka on siitä hypännyt useastikin). Eipä se sitä hypätessä katsellut.

Laineelta tultiin vielä pari kertaa okserille kaareva linja ja sen jälkeen muutama erilainen ratasovitelma, johon vielä nostin kavalettien päälle toiset kavaletit keskiasentoon. Hyppykorkeus jäi siihen 60-75cm, korkeampaa ei ollut oikein tarvis, kun russimestaruuksissa hypätään vain tuo 60cm. Tärkeintä oli saada ponille (ja ratsastajalle) hyvä fiilis ja menoa, mikä onnistuikin loistavasti.
Vertsu vielä ratsasteli Katinkalla sillä aikaa kun laittelin Mustaa kuntoon.
ponilla meno päällä!


kuvatus harjoituksesta

Mustan kanssa aloitin suoraan kahdella kavaletilla toisessa päädyssä (alkuverkkojen jälkeen tietysti) ja sainkin ihan kivat ympyrälliset molempiin suuntiin ennen kuin alkoi sataa. Vettä alkoi tulla sen verran reippaasti, että pidin pienen tauon katoksessa ja odottelin sateen loppumista. Onneksi se ei älyttömän kauan kestänyt ja pääsin jatkamaan. Otin vielä kavaleteilla hyvät ympyrät molempiin suuntiin ennen kuin siirryin toiseen päähän yksittäiselle kavaletille, missä oli toinen päällä. Siihen tuppasi tulemaan hypyt tosi lähelle eikä esteiden sijoittelusta johtuen oikein ympyrää saanut aikaan vaan eräänlaisen soikilon. Hypyt oli kyllä teräviä ja kivoja, vaikka lähelle tulikin.
vinoon menee..

vähän parempi
Sen jälkeen otin 12 metrin ristikko - okseri -linjaa pari kertaa ja Musta tuli helposti 3:lla askeleella vaikka ristikolle tulikin välillä vähän pienempi hyppy. Sen jälkeen reilun kuuden metrin pysty-pysty sarjaa, joka yllätyksekseni tuli tosi helposti yhdellä askeleella, vaikka olikin aluksi ristikoina eikä tultu millään jättimäisellä hypyllä sisään. Tästä jatkoi toiselle linjalla, nyt 'väärästä' suunnasta eli ensin okseri ja sitten ristikko. Ekalla kerralla ajauduin vähän turhasti ulkoreunaan ja linja menikin kiemurrellen, mutta silti helposti kolmella askeleella. Sarjaa pari kertaa pystyinä ja korotettuina molemmista suunnista. Yhden kerran tultiin toisesta suunnasta niin onnettoman pienellä hypyllä sisään, että vauhti hyytyi siihen, enkä kerinnyt itse reagoida asiaan oikein, joten tultiin kahdella hyvin pienellä askeleella (tai yhdellä melko normaalilla ja yhdellä oikein minillä). Sarjan jälkeen vielä laineelle ja sieltä okserille, mutta se kaari jäi koko ajan turhan lyhyeksi Mustalle ja vaikka yritin eri teitä, niin okserille tultiin kiinni koko ajan.
huono sisääntulo - iso hyppy jälkimmäiselle..
Pyysin Hennaa nostelemaan esteitä aina välillä, hyvin jo oppinut ettei mulle voi kertoa korkeuksia, kun Vertsu kyseli, et monella nostavat, niin Henna sanoi, ettei voi kertoa kun Heli kuulee :D
Tulin loppuun pari kertaa vielä korotettua ristikko - okseri -linjaa (okseri n.75cm), ekalla kerralla tuli ihan kiinni okseriin ja Musta joutui tekemään ihan hirmu hypyn ylöspäin, tokalla kerralla tuli hyvin. Sen jälkeen vielä sarja - laine - päädyssä oleva pysty (kavaletti) ja toinen kavaletti pysty keskemmällä kenttää (tässäkin kaksi päällekäin, n. 75cm). Lopuksi vielä kavalettia niin, että päälimmäinenkin oli pystyasennossa eli korkeus 90cm. Tultiin melko lähelle, mutta hienosti Musta kiipesi yli. Tulin vielä yksittäisen tuon muutaman kerran (taas aika lähelle), mutta vika tuli jo melko hyvään kohtaan.

vähän läheltä..
Jostain syystä tuo kavalettirakennelma ei pelota mua yhtään, mutta jos samankokoisen tekisi tolpista ja puomeista, niin heti jännittäisi. Vaikka se olisi turvallisempikin..
Kaikenkaikkiaan Musta oli tosi reipas ja liikkui hyvin eteen. Olin tosi tyytyväinen sarjoihin, joissa osasin itsekin tällä kertaa laskea yhteen, se on jostain syystä mulle kaikkein hankalinta.

viimeinen 90cm hyppy
Sunnuntaina käytiin reippaalla laukkapainotteiselle 1,5h maastolla. Vilma lähti Foriolan kanssa kärkeen ja Mimmi, Henna ja Suvi lähti Oromiksella, Epronilla ja Katinkalla. Yksi ratsastaja vielä Vystillä mukaan niin joukko oli kasassa. Kaikki oli ihan innoissaan menossa ja mentiinkin pitkää pätkää ja reippaasti, pääsi ponit hyvin aukomaan paikkojaan laukatessa. Hiki kyllä virtasi niin ratsastajilla kuin hevosillakin, mutta hauskaa oli ja se oli pääasia. Vysti oli ainut joka näytti vähän väsymyksen merkkejä vikassa rauhallisemmassa laukassa, muut olisi jaksaneet vielä toisen samanlaisen lenkin.

huh, tämän julkaisussa vähän kesti, kun kuvat eivät suostuneet yhteistyöhön..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!