perjantai 9. maaliskuuta 2012

Koko viikko

Päivästä päivään

Näin kevään kunniaksi (ainakin haaveilen jo keväästä) vaihdoin blogiinkin vähän vehreämpää ulkoasua.

Lauantaina en kerinnyt suunnitelmista huolimatta liikuttamaan kumpaakaan ponia, koska Annelta oli sen verran jäänyt tallihommia aamukiireessä tekemättä, että aikani meni niissä. Eniten aikaa vei Milbyn karsinan tyhjennys oljista ja vaihtaminen turpeelle sekä turvepaalin aukaisu (iso pyöröpaali) ja turpeiden lisäys karsinoihin, vaikka laitoinkin vain sen verran että pärjäävät seuraavaan päivään. Sitten elukoiden sisään raahaus operaatio ja kello olikin jo kahdeksan..

Sunnuntaina menikin mukavasti kellon ympäri tallilla eli aamulla aamutallin tekoon (heinät ulos -> hepat ulos -> karsinoiden siivous ja turpeen lisäys). Sitten katsastamaan Annea sisälle, kun oli raukka edellisyön viettänyt oksennustaudissa. Pidin yhden tunnin ja Anne jaksoi pitää toisen. Ekan tunnin jälkeen ratsastin Katinkan tiellä tehden paljon pohkeenväistöjä käynnissä ja ravissa sekä vähän loivaa avoa- ja sulkua. Poni oli ihan mukava. Laukannostoista huomaa, että menee paljon lapsilla. Tarjoaa helposti väärää laukkaa vaikka apujen ajoituskin olisi oikea (yleensä tällöin ongelma on, että reagoi jäljessä) eli tarvii melko selkeät ja vahvat laukka-avut, jotta nousee juuri se haluttu laukka (varsinkin näin suoralla).
Musta meni toisella tunnilla ja sen jälkeen ratsastin sillä hetken laukkatyöskentelyä ja sitten eteen-alas venytystä ravissa. Olen pikkuhiljaa alkanut vaatimaan taas lyhyempää ja kootumpaa muotoakin, tosin hyvin lyhyitä pätkiä kerrallaan ja niitä seuraa aina eteen-alas venytys. Hetken ratsastamisen jälkeen Mustan sai tosi kivaksi ja pehmeäksi. Ratsastuksen jälkeen pestiin vielä kaikkien harjat (onneksi tytöt kerkesi pesemään osan, missä onkaan kaikki hoitajat silloin kun niitä tarvii?? lomalla tietenkin..) ja vaihdettiin huovat ja vietiin vyöt pesuun. Sitten vaan hepolaiset sisään ja hups, kello olikin jo taas kahdeksan..

Maanantaina Siiri verkkasi Katinkaa sillä aikaa kun ratsastin Mustan. Musta oli tosi kiva ja pehmeä. Vaihteeksi ympyrätyöskentelyä, ensin siirtymiä käynti-ravi ja pätkittäistä kokoamista, jonka jälkeen eteen-alas venytystä. Sitten sulkua ympyrällä ensin käynnissä ja sitten siirtymiä raviin sulussa. Vasen kierros oli Mustalle hieman helpompi, mutta järin suurta eroa ei ollut. Laukkatyöskentelynä aina pätkä laukkaa (suht lyhyttä ja koottua) ja siirtyminen käyntiin (nostot myös käynnistä). Lopuksi tuli oikein kivoja käynti siirtymiä vaikka kokoaminen ei vielä mitään huippua ollutkaan. Loppuravien jälkeen vaihto ja Siiri tekemään loppukäynnit Mustalla. Katinkan kanssa aloitin ihan yliasettamisella ja taivuttamisella ympyrällä käynnissä ja ravissa. Oikeassa kierroksessa ei ollut mitään ongelmaa, mutta vasen.. En edellispäivänä tiellä ratsastaessani (lähinnä suoraan) huomannutkaan kuinka jäykkä Katinkan oikea kylki ja lapa on. Vähän pyörittämistä ohjan perässä (siis tosi pientä ympyrää, niin että kylki kunnolla venyy) niin alkoi jo taipuminen jotenkin onnistua vasempaan kierrokseenkin ja kuolaimeen kiinni pureminenkin helpotti. Tein Katinkan kanssa myös vähän sulkuja ympyrällä eikä niissä sen suurempaa ongelmaa. Laukassa haettiin taas ensin hyviä nostoja molempiin suuntiin (ja sitä myötälaukkaa!!) ja sen jälkeen vain pehmeänä laukkaamista. Vasen kierros oli taas todella ongelmallinen jo pelkästään asettumisessa. Työskentely lopetettiinkin siihen kun tuli kierros laukkaa sisään asettuneena ilman turhaa showta.. Lopuksi eteen-alas, Katinkakin alkaa pikkuhiljaa oppia venyttämään eteenkin päin. Yleensä mielellään vaan kasaisi itseään.

Tiistaina oli Dinon treenien vuoro. Sain juuri radan opeteltua (taas mielestäni hirmu kiero rata, ainakin mulle) ja eka koirakko oli vuorossa niin Evekin saapui (onneksi). Pika radanopetus Evelle ja kerkesi yhden koirakon suorituksen onneksi nähdä, niin olikin jo Dinon vuoro. Dino oli ihan täpinöissään kun pari viikkoa oli taukoa välissä. Meni tosi kivasti vähän hankalammatkin kohdat. Aloituksessa Dino meinaa helposti 'ryöstää' eli lähtee ennen aikojaan liikkeelle (tai nousee ja rupeaa haahuilemaan omiaan). Radassa oli hyppyjä ja pari putkea sekä pussi. Pussiin Dino menee ihan ok, jos vähän näytetään valoa sieltä päästä.

Musta oli tunnilla tiistaina ja alkeistunnilla keskiviikkona. Torstaina meni kaksi tuntia ja itse menin vielä viimeiselle. Katinka meni vain yhden tunnin ja jatkoinkin sen verryttämistä puolisen tuntia kun kerran oli sopivasti verkattu. Vasen kierros oli jo huomattavasti parempi kuin maanantaina ja laukassa pystyi jopa asettumaan sisäänpäin. Tein vain reilusti ylitaivutusta ja eteen-alas venytystä. Henna teki loppukäynnit ja sen jälkeen venytin etujalat ja lavat. Oikea lapa ei ollut niin pahan tuntuinen kuin ajattelin, mutta vähän jähmeämpi kuin vasen.
Mustan kanssa tunnilla mentiin puomeja (toisella pitkällä sivulla ensin kolme ja sitten toisessa päässä yksi). Ensin käynnissä ja ravissa, sitten puomien 'väliin' keskiympyrä ja vähitellen keskiympyrällä laukannosto ja yksittäinen puomi laukassa. Musta oli tosi pehmeä ja jaksoi yllättävän hyvin kolmannenkin tunnin. Puomittomalla sivulla venytin aina eteen-alas ja puomeilla/keskiympyrällä sitten koottuna. Etusissa oli hieman nestettä tuntien jälkeen.

Tänään satuin sopivasti tallille ja mahduin tunnille. Jatkettiin samanlaista puomityöskentelyä, nyt myös laukassa toiseenkin suuntaan (yksittäinen puomi ja keskiympyrä laukassa ja ennen kolmea puomia siirtyminen raviin). Musta ei ollut ihan parhaimmillaan vaan olisi vaatinut vähän pidemmän verryttelytyöskentelyn ja enemmän ympyröitä. Vasen laukka meni pyöreänä, mutta oikeassa nosti vain päätään ylös ja yritti kiihdytellä. Aluksi varsinkin ravisiirtymät oli työntakana kun edessä siinti ne kolme puomia. Vasemmassa kierroksessa laukkaympyrän jälkeen suoristuksessa jäi Musta lähes aina vähän kieroksi (peppu jäi ulos). Ratsastuksen jälkeen oli taas himpun nestettä jaloissa joten laitoin linimenttiä ennen karsinaan jättöä.
mustasta hevosesta ei vaan saa kivoja kuvia talvella..

suolakivitelineelle uutta käyttöä! Katinkan 'joulukuusi'

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!