lauantai 22. syyskuuta 2012

Hevososteopointi

tai miten se nyt kirjoitetaankaan

Maanantaina hypättiin. Olin sunnuntaina rakentanut jo valmiiksi sarjan ja laineen ja pääty-ympyrälle kavaleteista pystyn. Anne hyppäsi ensin Oromiksella ja piti sitten pikaisesti tuntia mulle Mustalla ennen lasten tuntia. Tarkoitus oli hypätä pääty-ympyrä estettä verkaksi, mutta Riina oli samaan aikaan Roventan kanssa ja halusi myös hypätä, joten heivasi toisen kavaletin toisen päältä pois. En sitten kerennyt varsinaisia verkkahyppyjä ottaa, hain vain Mustaa apujen väliin ja vähän ravia ja laukkaa. Ennen kuin aloin hypätä Mustalla, menin Roventalla laineen pari kertaa (molemmista suunnista), kun Riina ei uskonut ettei se mitään kyttää.
Pysty-okseri sarjan väli oli 6,5m ihan kisoihin harjoittelun takia. Mustalle optimi väli on 6m, mutta kun on iso poni (tai ainakaan ei ole virallista mittaustodistusta) niin pakko vaan venyä tohon 6,5m. Aluksi tultiin monta kertaa puolellatoista askeleella, varsinkin kun pystylle tuli usein pieni hyppy, mutta muutaman kerran osuttiin siihen ihan yhdelläkin askeleella. Okseri-pysty suuntaisena oli paljon helpompi, kun okserille tulee luonnostaan isompi hyppy. Pidän muutenkin enemmän okseri-pysty sarjoista kuin pysty-okseri. Verkaksi hypättiin lainetta (puomi tosin vielä päällä), kun sellaiset nyt kerran on saatu tallille (2 kpl sinipunaisia). Ekalla kerralla vähän katsoi, mutta meni ihan nätisti yli. Kun sarja ei heti sujunut, tultiin monta kertaa peräkkäin aina ensin laine ja siitä sarjalle. Lopuksi tuli ihan helposti sillä yhdellä askeleella, kunhan vaan ratsastaa sen välinkin ja tuo hyvin sisään. Toivotaan silti, että kisoissa on okseri-pysty sarja jos siellä sarja on..
Kavaletit piti siis olla päällekäin tuon vasemmanpuoleisen kohdalla..

Musta meni loppuverkaksi vielä alkeistunnille ja Katinkan ratsastin alkeistunnin jälkeen. Tein vähän hiekkakuopalla ympyrällä avoa ja sulkua käynnissä ja ravissa. Sen jälkeen tiellä siksak-väistöjä niin ikään käynnissä ja ravissa. Hiekkakuopalla mahtuu juuri tekemään ympyrää melko tasaisella. Pohja sielläkin on tosi hyvä, hiekkaa kun on. Osassa kohtaa vähän pehmeämpi kuin kentällä (eli myös hieman raskaampi) ja toisessa päässä isompia kiviä, mutta tuollaisen ympyrällisen siinä pystyy hyvin tekemään. Toimii 'varakenttänä' silloin kun on paljon tuntilaisia ja kentälle en mahdu.
Koska illalla rupesi satamaan sai Katinkakin jäädä jo toiseksi yöksi sisään. Lisäksi saatiin olkea karsinoihin, jota Musta rupesikin hyvällä ruokahalulla popsimaan, liekö mahtuu aamulla ovesta ulos jos sen kaiken pistää poskeensa..

Tiistaina kävi hevososteopaatti Tiina Meiseri käsittelemässä Mustan (ja Epronin). Musta oli tosi jäykkä, mutta selkä parempi kuin viimeksi eikä lantiokaan enää niin vino. Jäykkyys oli tasaista ja kauttaaltaan, Tiina ehdotti että voisi johtua kaurastakin, mutta mielestäni jäykkyys on tullut nyt tässä parin viikon aikana eli itse epäilisin enemmän kosteita ilmoja. Kotiläksyksi saatiin käsky jatkaa samoja 'avoja' (mielestäni enemmänkin jo väistöjä kun tulee ristiaskeleita) ympyrällä joko maastakäsin tai selästä. Eli niin, että takapää astuu ristiin ulospäin, taivutus on tässä vähän toisarvoinen. Harjoituksen tarkoitus on aktivoida Mustaa käyttämään takajalkojaan ihan sieltä ylhäältä asti (olikohan se nyt lonkka mistä oli puhe..)
Lisäksi pitää ratsastaa kunnolla läpi, mielellään päivittäin, kun jännittyy helposti noilla lapsilla. Tosin nykyisin osana päivänä ratsastan ennen tunteja, ettei tarvi yömyöhään ratsastella. Pitänee ruveta käymään silti vielä tuntien jälkeen tekemässä loppuravit eteen-alas. Musta pääsi Epronin kanssa laitumelle viettämään vapaapäivää.
Tallin estekisoista.. kylläpä 70cm näyttää kuvissa matalalle..

Keskiviikkona kivassa vesisateessa aloitettiin ympyrällä niillä määrätyillä 'avoilla'. Molempiin suuntiin käynnissä, välissä aina ylitaivutusta sisään ja ulos. Väistö-avojen jälkeen jatkoin ylitaivuttamista, jotta saataisiin lapoihinkin taas liikettä, nyt pätkittäin myös ravissa. Musta ei ollut erityisen rento, joten rupesin hakemaan rentoutta siirtymillä. Ensin ihan käynti-ravi siirtymisiä nopeassa tahdissa ja matalassa muodossa. Pikku hiljaa alkoi rentoutua ja tuli tosi hyväksi. Pehmeäksi, nopeaksi avuille ja erittäin rennoksi. Oli ihan superhyvä ratsastaa. Loppuun vielä muutamat laukkasiirtymät (yhä ympyrällä) ja rentous jatkui. Jäi tosi hyvä fiilis. Mila ratsasti samaan aikaan Katinkaa, tarkoitus oli käydä itse siellä selässä, mutta kun sitä vettä tuli niin järjettomästi, että sadehousutkin alkoi jo päästää läpi, niin tyydyin vain neuvomaan Milaa Katinka taivuttelussa ja ratsastuksessa. Laukka näytti Katinkalla melko jäykältä vaikka ihan reippaasti päästelikin menemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!