sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Kaksi ponia yhtenä aamuna

Pitkä valkkuselostus

Koska olen tämän viikon lomalla, oli Katin valkkumme jo aamusta. Viikon kylmimpiä päiviä, mutta.. Ihan aamusta menin ensin tunnille Orhideella. Tamma oli vähän jäykkä pitkän lomansa jälkeen, vaikka onkin jo muutaman päivän liikkunut tunneilla ja Anne oli mennyt kavaletteja edellisenä päivänä, tosin taivuttelu silloin jäi vähän vähemmälle.
Orhidee tuntui kuin paksulta nesteeltä, joka on pakkasessa vähän jähmeää. Pehmeni se lopputuntia kohden ja tuli ihan hyviä pätkiä. Aloitimme kevyessä ravissa isoilla pääty-ympyröillä ja suorilla sivuilla ulkolapaa ylös ajatellen avotaivutusta. Välillä se jopa meni siihen avoon asti, mutta yleensä riitti ihan ajatus. Pääty-ympyröillä tehtiin myös laukannostoja ja työstettiin laukkaa sen verran, että hevonen oli avuilla ja hyvä. Orhidee teki ihan mielettömän hyviä laukannostoja, mutta mulla oli vaikeuksia löytää laukkaa kasaan, Orhideella kun se pitää tehdä ihan puhtaasti istunnalla ja itsekin tunsin olevani vähän jäykkä pakkasessa ja vaatekerroksessa. Muutamia askelia molempia suntaan tuli ihan hyvää pehmeää koottua laukkaa, muuten meinasi olla turhan kiireistä.
Tämän jälkeen tultiin keskihalkaisijalta pohkeenväistöä uralle. Päädyssä täyskaarrontyylinen käännös josta keskihalkaisijalle. Toisesta päädystä tultiin siis vasemmalle ja toisesta oikealle, koko ajan samaa pitkää sivua kohti. Meitä oli vain kaksi tunnilla joten mahduttiin hyvin. Käynnissä ei ollut ongelmaa, mutta ravissa kesti todella pitkään että sain Orhideen väistämään vasemmalle. Mustan kanssa ongelma on yleensä juuri toisessa suunnassa, mutta nyt sain pidettyä oikealle mennessä istunnan tosi hyvin kurissa ja vasemmalle olin ihan hukassa. Ja Orhidee ei väistä askeltakaan jos on yhtään liikkeen edellä. Lopulta onnistuin niin, että otin väistöä ensin käynnissä ja siirsin siitä raviin. Lopuksi pari viimeistä onnistui ihan suoraan. Olin ihan hikinen pakkasesta huolimatta, mutta olin varautunut tähän ja mulla oli läjä vaihtovaatteita mukana. Välissä oli tunti, joten ehdin hyvin vaihtaa vaatteet Orhideen pois hoidon jälkeen ja laittaa Mustan kuntoon. Poni jäi aamulla karsinaan syömään aamuheiniä ja oli siellä siis kätevästi valmiina odottamassa.

Mustalle laitoin taas kanget, se on toiminut nyt niillä hyvin ja saan sen tekemään kunnolla töitä. Ajattelin nyt hetken aikaa pitää valmennuksissa kankia tälläisen kuurin ja siirtyä sen jälkeen taas niveleen valkuissakin. Tällä hetkellä en ole kankia käyttänyt muuta kuin Katin tunneilla.
Kati oli vähän myöhässä, joten ehdimme verkata hyvin ravissa ja laukassakin, ja pakko olikin ettei paleltunut. Kiskoin urheasti saappaat jalkaan, tosin jalustimiin laitoin ns. lämmittimet eli itse tehdyt fleece'pussukat' jotka pitää jalkaa irti kylmästä metallista.
Aloitimme ravissa kahdella ympyrällä eli oikeastaan kahdeksikolla. Molemmilla ympyröillä asetus ja taivutus sekä välillä asetusta myös ulospäin. Tähän lisättiin muutama laukannosto molempiin suuntiin, sellaista melko reipasta menoa. Tämän jälkeen valittiin suunta missä haluttiin aloittaa työskentely. Minä valitsin oikean kierroksen, koska se on Mustalle laukassa tietyssä mielessä hankalampi, se kaatuu siinä herkästi sisäänpäin ja vastalaukka on vaikeampaa. Anne valitsi vasemman, joten oltiin molemmat omilla ympyröillämme. Tarkoitus oli vaihtaa välillä toiselle ympyrälle ja jatkaa siellä vastalaukassa joko yksi tai useampi ympyrällinen. Välillä Musta yritti kiihdytellä vastalaukassa ja varsinkin siinä hetkessä kun tullaan vastalaukasta myötälaukkaan. Sai olla itse tosi tarkkana. Tästä hyvä siirtymä raviin ja suunnanvaihto. Ihme ettei kertaakaan törmätty Annen kanssa ympyröitä vaihtaessa vaikka välillä tehtiin sitä yhtäaikaa ja kavaletit määräsi aika tarkkaan mistä pystyi menemään.
Hetken välikäyntien jälkeen jatkettiin työskentelyä ravissa. Ravissa erikokoisia ympyröitä ja voltteja ja siis todella pieniä voltteja kunnon taivutuksella, mutta asetus piti säilyä eikä lähteä yliasettamaan tai taivuttamaan kaulaa. Koska hevoset oli kunnolla lämmitelty, pystyi niiltä vaatimaan kunnon taipumista. Sen jälkeen samaa laukassa, tosin ei ehkä ihan yhtä pieniä ympyröitä. Pikkuvolteilla jouduin tosiaan vahtimaan Mustan takapäätä että se pysyi kurssillaan ja kunnolla töissä. Lopuksi vielä leikittelyä tempolla ja siirtymillä ensin ravissa ja sitten laukassa. Ja siirtymiä myös oikein kootusta ravista mahdollisimman isoon raviin ilman välivaiheita. Musta lähti tosi kivasti pohkeesta eteen, mutta pystyin tekemään vain muutaman askeleen kerrallaan ennen kuin poni alkoi takomaan, mikä tarkoitti tahdin katoamista. Eli reippaasti eteen lyhyt pätkä ja sen jälkeen heti takaisin. Näitä on joskus aiemminkin tehty kun on lähdetty metsästämään edes jonkinlaista keskiravia Mustalle. Laukassa tämä on paljon helpompaa.
Loppuraveissa hain taas eteenvenymistä superrauhallisella tahdilla, jossa poni jää oikeasti alle kantamaan itseään ja uskaltaa venyttää. Tämä on tuntunut toimivan parhaiten Mustalle. Loppukäynnit lähdettiin tekemään maastoon ja siellä alkoi kyllä varpaita paleltaa. Muuten tarkenin ihmeen hyvin saappailla ja ratsareilla (pitkikset tietty alla). Yläosassa mulla oli teknisen pitkähihaisen päällä kaksi fleecevuorista collegepuseroa ja toppaliivi. Tämä on mun mielestä ollut toimivampi yhdistelmä kuin college ja softshell-takki. Takki ei hengitä niin hyvin ja siinä on yllättävä kyllä kylmempi. Ainakin kun ei ole tuulinen keli.
Musta maaston jälkeen

2 kommenttia:

  1. Hei, millä ohjelmalla sä oot tehny ton sun banneris? (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. gimpillä. tosin kuvat käsittelen ensin xnview:llä.

      Poista

Rohkeasti vaan!