lauantai 12. tammikuuta 2013

Estetreeniä

ja muuta pientä

Lauantaina kirpakassa pikkupakkasessa, joka tuntui kipakammalta kuin olikaan vaikka ei edes tuullut, Musta kipitteli kaksi alkeis/jatkotuntia ja Katinka yhden. Tämän jälkeen lähdettiin pienelle maastolenkille ylämäki-alamäki pätkälle. Mimmi tuli Katinkalla mukaan, jotta pääsisi alkeistunnin lisäksi ihan oikeasti oikomaan koipiaan ja mukaan saatiin vielä Mila ja Henna Millä ja Epronilla. Hankea on tuolla maastopätkälläkin ihan kiitettävästi, joten Musta meinasi totaalisesti hyytyä ekaan kunnon mäkeen, mutta takaisin päin jaksoi hyvin laukata reippahasti koko pitkän pätkän. Tulimme alas metsän kautta ja kävimme hakemassa loimet poneille (Katinkalla tietty ratsiloimi koko ajan paljaan pyllyn suojana) loppukäynneiksi. Otin kännykällä pari kuvaa tytöistä ja poneista vaikka Musta ei olisi millään malttanut seistä paikoillaan.
Poneja metikössä

Katinka, Epron ja Mi ihanassa auringon paisteessa

Sunnuntaina hypättiin tyttöjen kanssa, siis Päivi Vystillään, Henna Epronilla ja Mila Millä (siis ponin nimi on ihan Mi). Kokorataleikkaalla oli kavaletit yhä ja lisättiin Hennan kanssa pitkille sivuille pystyt, samaan linjaan noiden kavalettien kanssa. Toiset kavaletit laitettiin omille pääty-ympyröilleen. Alkuverkaksi kevyessä ravissa pääty-ympyröillä taivutusta ja puomit (eli kavaletit ala-asennossa). Ponien lämmettyä ja sopivien tahtien löytyessä toisessa päädyssä aina laukalla puomi ja pääty-ympyrä. Ja nimenomaan rauhallisessa laukassa mikä osalle noista heposista on muka niin vaikeaa. Mustan kanssa tultiin muutaman kerran peräkkäin ensin lyhyessä laukassa, sitten vähän eteen ratsastaen ja taas lyhyessä. Kun molemmat suunnat oli suoritettu 'hyväksytysti' pääsi ponit vähän kävelemään. Hyppääminen aloitettiin pääty-ympyrä puomilla, jossa haettiin hyvä taivutus ja rauhallinen tahti. Tästä jatkettiin pitkälle sivulle ristikolle, joka ekan hypyn jälkeen nostettiin pystyksi (n. 70cm). Hypyt tuntui jotenkin tosi isoilta, kun ei voinut lasetella ratatemmossa vaan poni joutui oikeasti hyppäämään. Musta teki kyllä tosi hienoja ja ilmavia hyppyjä vaikka pohjakin oli vähän raskaampi.
Kun tätä harjoitusta oli tehty molempiin suuntiin teimme pientä rataharjoitusta. Anne kavaletit pääty-ympyröiltä toisten kavalettien päälle 'poikittain' eli korkeutta niillä oli n.75cm. Rata meni pystyltä kokorataleikkaalle, josta päädyn kautta toiselle kokorataleikkaalle ja viimeiselle pystylle. Vika pysty oli meillä poneilla n.80-85cm (ei jaksettu mitata, mutta korkeampi kuin noi kavaletit). Siihen ekalla kerralla mokasi ja lopetin ratsastuksen ja Musta teki sliding-stopin. Kokosin itseni ja yli tultiin hienosti, jatkoin radan vielä läpi toisen kerran, jonka jälkeen Musta sai huilia hetken ja lopuksi tultiin rata vielä kertaalleen. Vikalla kerralla piti eka este ottaa kolmasti, ennen kuin Anne hyväksyi suorituksen (pikkuaskelia ennen estettä). Vikallakin tultiin melko lähelle, mutta ilman pikkuaskelta. Ratsastin vikalla radalla aavistuksen reippaammassa tempossa ja vika estekin tuntui tosi helpolta.
Kaikenkaikkiaan tunnista jäi tosi hyvä fiilis. Poni toimi ja teki hienoja hyppyjä, itse sain ratsastettua pohkeet hyvin läpi kaarteisiin ja korkeus tuolla lumipohjalla ei ollut paha, vaikka oli samaa mitä kesälläkin menty. Hyvillä mielin voi lähteä ens lauantaina Korppariin estekisoihin, jos saadaan kyydit vaan järjestymään koko porukalle.

kuva harjoituksesta, kuvasta puuttuu pääty-ympyröillä olleet kavaletit

Hyppelöiden jälkeen Henna ratsasti vielä vipopää-Katinkan, joka oli ihan tulta ja tappuraa. Kävin Annen kanssa ruokkimassa pihattovarsat ja sillä aikaa Henna verkkaili Katinkaa. Oli kuulemma jo viskellyt siinäkin jalkojaan ties minne. Aluksi otettiin reipasta ravia pari kierrosta verkaksi ja sitten laukkaa. Poni lähti kuin tykin suusta eikä ole varmaan koskaan mennyt Hennalla noin kovaa edes kisoissa. Katinka sai hypätä ristikot verkaksi (Anne oli Oromiksella hypännyt isoja ristikoita tässä välissä). Poni meinasi vähän epäröidä, mutta Henna tuimasti länttäsi pohkeet kiinni, niin poni teki sellaiset pomput, että Henna meinasi olla hätää kärsimässä koulujalustimillaan. Verkan jälkeen aloitettiin 'oikea' työskentely eli kokoamisia ympyrällä ravissa ja laukassa. Avustin juoksutusraipalla ja annoin ohjeita Hennalle. Tarkoitus siis mennä oikein koottua ravia ja laukkaa eli laittaa ponia vähän enemmän töihin. Katinkalla taipuu kintereet hyvin ja osaa koota ihan ilmiömäisesti itseään. Piffit ja paffit onnistuisi helposti (ja tuli siellä pienestä paineistuksesta johtuen levaden alkujakin..)
Kokoamisten välillä aina reippaampaa ravia eteen-alas venyttäen. Oikea laukka oli Katinkalle tosi vaikean oloinen ja tarjosi paljon vasenta siihen kierrokseen. Vasemmassa taas onnistui hyvin kokoamiset ilman mun apuakin (Katinka ei oikein mielellään jäänyt mun lähelle pienelle ympyrälle). Lopuksi vielä koko kenttää pitkin reipasta laukkaa eteen-alas venyttäen ja reipasta ravia. Poni oli hikinen, varsinkin päästään missä on pitkät karvat. Nakualue onneksi kuivuu ihan loppukäynneissä.

vanhempaa hyppykuvaa tältä talvelta. Mimmi kuvasi.
Maanantaina kävin shoppailemassa ja mukaan lähti digijärkkäri (Canon) kahdella putkella. Nyt sitä pitää vaan opetella käyttämään. Iltasella vihdoin pääsin tallille ja ratsastin Mustan kevyesti. Kentällä aloitin, mutta siellä oli sellainen tilsakeli, että meno tuntui jo käynnissä tosi epätasaiselle. Siirryimme siis tielle tekemään siksak-pohkeenväistöjä käynnissä ja ravissa. Laukkaa otin ihan suorana (pientä avoa tarvitsi suoristamiseen) ja eteen-alas ratsastaen. Katinkan irtojuoksutin, oli melko haluton aluksi liikkumaan. Sillä on oikealla puolella pientä jumitusta ristiselässä ja vasemmalla pyllyssä (Anne vähän paineli ponin kroppaa läpi, kun se siinä sopivasti oli hollilla).

Tiistaina, tämän vuoden ensimmäisenä päivänä, oli tunnit jo päivällä. Musta meni lasten tunnille ja ratsastin sen jälkeen nopeasti eteen-alas venytellen. Musta oli melko hyvän tuntuinen, joten kauaa ei tarvinut työstää. Lähdin sitten pellolle kuvailemaan seuraavan tunnin tuntilaisia (harjoittelemaan kameran käyttöä). Katinka meni vielä pellolle (tosin lähinnä seisoskelemaan Annen kanssa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!