keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Laukkaa ratsu reima

Ravirata kovassa käytössä

Perjantaina kävimme Mustan kanssa pellolla vähän verryttelemässä vapaapäivän jälkeen. Musta oli kovin yskäinen ja yski jo tarhasta haettaessa muutaman kerran sekä karsinassa. Hetken kävelyn jälkeen köhi myös, samoin ekassa ravi- ja laukkapätkissä. Yleensä Musta vähän köhii kun lämpötila vaihtuu rajusti eli silloin kun tulee yhtäkkiä kovat pakkaset. Olen tämän aina liittänyt ilman kuivumiseen, mutta tällöinkin Musta köhäisee korkeintaan muutaman kerran ratsastuksen alussa, ei siis koskaan tarhassa/karsinassa.
Poni oli joka tapauksessa pirteä ja liikkui innokkaasti ravirataa ympäri. Vähän oli jäykkä, mikä on vapaapäivän jälkeen ymmärrettävää. Ratsastinkin lähinnä rennoksi ja eteen-alas. Laukassakaan en päästänyt turhasti spurttailemaan vaan sai tyytyä kevyempään menoon.

Nousee ne kintut silloin kun poni haluaa..
Lauantaina Musta meni kaksi tuntia, joista ensimmäinen alkeistunti ja jälkimmäisellä, jatkotunnilla, tekivät puomeilla kevyt-istunta harjoituksia. Tuntien jälkeen vaihdoin Mustalle kanget ja kävin ensin pellolla ravailemassa ja laukkailemassa alkutreenit. Musta oli kahden tunnin jälkeen ihmeellisen jäykkä, joten alkulaukat oli ihan paikallaan. Tämän jälkeen siirryin kentälle ja tein ympyrällä ensin käynti-ravi siirtymiä ja kun sain herkistettyä pohkeelle aloin varovasti tehdä kokoamisia rauhallisessa ravissa. Vaadin siis takapäätä melko voimakkaastikin alle ilman että poni jännittyy viulunkieleksi. Muutamat menikin oikein kivasti ja annoin ponin levätä ratsastamalla reippaammin eteen (jossa Musta kyllä yritti lähteä kipittämään) ja jatkaen sen jälkeen toiseen suuntaan ensin käynnillä ja käynti-ravi siirtymisillä. Oikea kierros oli Mustalle vähän hankalampi, kun peppu tuppasi kääntymään turhasti sisälle ja ulkolapa karkaamaan ihan omille teilleen. Kun poni alkoi olla 'suora' ja taipua edes jotenkuten sisäpohkeen ympärille ja asettua rehellisesti, tein vielä muutaman kokoamisen ravissa. Musta oli selkeästi jo väsyneempi eikä olisi millään halunnut ottaa pyllyä kunnolla alle, vaan yritti venkuilla sen milloin mihinkin suuntaan. Lopetin nopeasti kun sain yhden hyvän parin askeleen pätkän. Sen jälkeen vain eteen-alas, missä väsymyksestä johtuen Musta tuppasi etupainoilemaan, joten melko paljon piti vielä pohkeella nostaa ponia 'ylös'.

 
Tallissa kylmetin etuset ja varmuuden vuoksi mittasin hetken päästä lämmön, kun oli alkulaukkojen jälkeen oudon hengästynyt. Lämpö oli kuitenkin normaali ja ponikin taas ihan normaalin oloinen. Ehkä se siis pääsee sunnuntaina raviradalle laukkailemaan Katinkan kanssa. Katinka oli kuulemma torstain estetunnilla onnistunut tiputtamaan ratsastajansa muutaman kerran..

Sunnuntaina Katinka kävi pellolla ensin pienellä hölkällä lasten tunnilla ja odotteli sitten hetken tallissa kun Henna vielä ratsasteli Epronilla. Otin Katinkan käsihevoseksi ja lähdimme Mustan kanssa tekemään alkukäyntejä. Kun Henna sai Epronin hoidettua, kävelimme vielä kiekan pellolla ja sen jälkeen ravailimme tovin ennen ensimmäistä rauhallista laukkapätkää. Anne sanoi, että Katinka oli lastentunnilla ollut väsyneen oloinen, mutta mistään väsymyksestä ei kyllä ollut tietoakaan kun päästiin laukkailemaan. Musta joutui vauhdin kasvaessa tekemään ihan tosissaan töitä pysyäkseen pikku vitipään perässä. Laukkailtiin aina kolmisen kierrosta suuntaansa ja käveltiin sen jälkeen ennen suunnan vaihtoa. Yhteensä laukattiin kymmenisen kierrosta, mikä on lähes tuplaten viikkoa aiempaan. Jopa Katinka malttoi kävellä loppukäyntejä ja Musta raukka oli taas ihan hikinen. Käytiin hakemassa Mustallekin viltti ja käveltiin sekä taluteltiin vielä lisää poneja. Musta yskähti kerran loppukäyntejä tehdessä, ei muuten ollenkaan.
tää on vähän sumea, kun jouduin jonkinverran käsittelemään. Milalla oli mun kamerassa eka väärät asetukset ja lopuissa kuvissa me mennään liian kovaa, jotta niistä saisi selvää..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!