lauantai 15. lokakuuta 2011

Jähmeästä vetreäksi

Mustan kuulumisia

Keskiviikkona Mustalla oli vapaa, sen piti kyllä mennä talutustunnille (tai puolikkaalle), mutta ei nyt sitten jostain syystä mennyt. Torstaina kiirehdin tallille ennen tunteja, niitä kun oli 7 asti ja ajattelin että niin myöhään on jo ärsyttävä ratsastaa. Tunnit siis täynnä eikä kentälle oikein yhtäaikaa olisi mahtunut.
Superpikaharjaus ja varusteet niskaan. Onneksi ei tarvi suojia tms niin sai lintsattua jalkojen harjauksen. Kerkesin ratsastella n.40min ennen tuntien alkua. Musta oli todella jäykkä ja jotenkin väsyneen oloinen. Suusta oli pehmeä ja rento, mutta loppu kroppa olikin sitten kaikkea muuta. Yleensä vähän jäykkänäkin kulkee hyvin eteen, mutta ei tällä kertaa. Paljon siis pitkänä eteen-alas ratsastusta, mikä sekin oli jo haasteellista. Käynnissä sai hyvin ylitaivutettua ja loppuravit olikin jo lähes oma itsensä. Tein myös käynnissä pohkeenväistöä molempiin suuntiin, se kun on irrottava liike. Tosin ei hirveän irtonaiselta tuntunut ja siirtymät väistön sisällä oli tuskaa..

Koska ratsastus jäi vähän tyngäksi tein Mustalle kunnon harjauksen (minkä yleensä teen ennen ratsastusta) ja venytin sekä etu- että takajalat. Lisäksi 'jumppasin' lapoja, nekin tuntui hivenen kireiltä. Oikea takajalka oli vähän jäykempi kuin vasen, mutta ero ei ollut mitenkään järkyttävän suuri. Lisäksi 'taputtelin' hevosen kauttaaltaan ja hieroin kaulan ja selän kevyesti. Erityisesti kaulan hieromisesta Musta nautti, silmät lupsuivat ja alahuuli roikkui.
Toisen puolen käsittelyssä ei ollut ihan niin rento, koska aikuisten alkeisryhmä tuli samaan aikaan talliin varustamaan ratsujaan. Aikuiset on ihania, niille voi selittää paljon teoriapohjaisesti ja yleensä muistavat/oppivat hyvin kun kertoo syyn, miksi jokin asia tehdään tietyllä tavalla. Itse olen hirmuinen 'teoreetikko' eli haluan aina tietää miksi jokin asia tehdään näin ja noin sekä miten se vaikuttaa hevoseen. Näin on itseni helpompi sisäistää asiat eikä vain yrittää muistaa ulkoa, että tässä tilanteessa painetaan tuota 'nappulaa'. Vaadin myös opetuksessa, että opettajan on kyettävä kertomaan miksi pitää tehdä jokin tietty asia (varsinkin jos se on ristiriidassa aiemmin opitun kanssa) ja syyksi ei todellakaan riitä, että koska minä sanon.. Perusteluja, perusteluja..

Perjantaina Musta köpötteli tunnin ja ratsastelin itse sen jälkeen. Oli taas oma energinen itsensä, ei parhaimmillaan ja rennoimmillaan, mutta nyt onnistui jo pohkeenväistöt ja avot sekä sulut ihan hyvin, jopa ravissa. Torstaina pohkeenväistö ravissa oli hyvin hankalaa. Veronica teki loppukävelyt ja poni sai jäädä yöksi ulos (loimen kanssa) eli ainakaan ei pitäisi kangistua sisällä seisomisesta. Katsotaan sitten tänään kuinka energinen on. Annoin eilen kyllä puolisen litraa ylimääräistä kauraa, josko sillä olisi mitään vaikutusta. Tarvitsee ehkä vakituiseen nostaa tuo kaura-annos sinne 1,5 litraan, mutta katsellaan..



Tässä vähän vanhempaa kuvamateriaalia. Kuvassa Musta on 4v. ja se on otettu syksyllä samana vuonna kun Musta minulle tuli. Tässä taitaa olla menossa ponin 4 tai 5 hyppykerta. Pari kertaa kesti ennen kuin homman hiffasi. Massaakin on tullut jo sen verran, että lampaankarva on otettu satulan alta pois.. Esteellä korkeutta about 70cm. Apuesteenä ollut ristikko (kuvasta päätelleen 1-2 askelta ennen okseria).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!