maanantai 24. lokakuuta 2011

Reidet huutaa hoosiannaa

Estetreeneissä kovilla..

Tänään oli viimeinen näitä 1,5h estetreenejä (näillä näkymin yhä) tältä syksyltä. Koska kouluissa on nyt syysloma, ei Titta ja Tuuli päässeet (mökkeilemässä), olimme siis Hennan kanssa kahdestaan. Henna Katinkalla ja minä Mustalla. Aiheena laukanvaihtoharjoittelu. Aloitimme puomeilla ravissa. 3 puomia leveyshalkaisijalla ja piti aina tulla suorana. Emme siis tehneet pääty-ympyrää vaan pääty-neliötä. Tämä molempiin suuntiin ja sitten laukassa (myös neliönä ei ympyränä). Laukassa ruvettiin pian vaihtamaan suuntaa ja tarkoitus oli tehdä puomeilla laukanvaihto eli kuten laukanvaihto yleensäkin tehdään 3:ssa vaiheessa, nyt jokainen vaihe tehtiin omalla puomilla: 1) puolipidäte (kokoaa) 2) asetus (uuden laukan suuntaan) 3) pohkeet (uuden laukan 'suuntaiset'). Normaalissa laukanvaihdossahan nämä tehdään kolmen askeleen aikana. Eka kerta meni Mustalla vähän plörinäksi, mutta sitten kun hokasi homman niin vaihtoi laukkaa jo puolipidätteestä, rasittavaa ennakointia siis. Katinka vaihtoi hyvin vasemmasta oikeaan, mutta ei kunnolla oikeasta vasempaan. Katinkalle tosin ei koskaan ole edes laukanvaihtoja opetettu, vaihtaa kyllä kavaletilla ja esteillä, mutta puomeilla ei niin hyvin. Mutta muutama superhieno vaihto oikeaan laukkaan.

Esteillä aloitettiin takapäädyssä ympyrällä ensin vasempaan kierrokseen. Tarkoitus hypätä pystyä pääty-ympyrällä ja jatkaa niin kauan että tulee hyvin (eli vasemmalla laukalla alas) ja sen jälkeen vaihtaa esteen päällä suuntaa ja laukkaa. Molemmat pääsi vaihtamaan jo toisella hypyllä suuntaa, koska eka hyppy meni hyvin. Sitten jatkettiin pääty-ympyrältä keskimmäiselle esteelle ja sieltä takaisin oikeassa laukassa päätyyn jossa taas laukanvaihto (eli hyppy -> vasemmassa laukassa pääty-ympyrä, hyppy ja laukanvaihto, hyppy ja kaarta oikealla, hyppy ja laukanvaihto). Sen jälkeen koko sarja eli keskimmäisellä vaihdettiin myös laukka ja jatkettiin toisessa päädyssä olevalle pystylle, mistä jatkettiin samassa laukassa takaisin keskimmäiselle, jolla taas laukanvaihto ja takaisin aloituspäädyn esteelle, jolla vaihto. Aloituspäädyn este oli sen verran kaukana päädystä, että pääty-ympyrän mahtui hyvin tekemään. Molemmat ponit teki vaihdot hienosti, vasta lopussa alkoi tulla 'virheitä' hevosten (ja ratsastajien) väsyessä.

Lopuksi laukassa taas päätyneliötä ja puomeja ja puomien jälkeen päädyn kautta keskimmäiselle esteelle (suorana) jossa Anne näytti kädellä kumpaan suuntaan esteeltä oli tarkoitus lähteä (eli kummalla laukalla alas). Tätä loppuharjoitusta tehtiin ilman jalustimia. Ja aika monta hyppyä tehtiinkin ennen kuin Anne oli tyytyväinen molempiin. Tämän takia reiteni ovat ihan tulessa (ja töissä juostujen yli 30 juoksurappusten takia). Loppuraviin sentään armahdettiin ja saatiin jalustimet eikä tarvinut keventää ilman jalustimia (en olisi varmaan pystynyt kävelemään muuten). Ponitkin olivat aika väsyneitä vaikka pidimme useamman kävelytauon. 2:lla hypätessä ei vain tule niin pitkiä hengähdystaukoja harjoitusten väliin kuin useamman ratsukon tunneilla. Musta oli jopa ihan hiessä (harvinaista). Samoin Katinka vaikka onkin klipattu.

kuva harjoituksesta




Sunnuntain olimme Hennan kanssa kahdestaan koulutunnilla, samoilla tutuilla poneilla. Jatkettiin edellisen viikon avoharjoittelua (Henna ei ole paljon avoa tehnyt). Kun Mustalla alkoi sujumaan käynnissä, aloimme pian tehdä siirtymiä käynti-ravi-käynti avon sisällä. Myös muutamat laukannostot avosta. Jälleen kerran oikea kierros oli paljon helpompi, mutta muutenkin meni jo enemmän 'rutiinilla' kuin edellisellä kerralla. Viimeinen laukannosto (vasempaan) oli todella hyvä! Musta oli tosi pehmeä ja rento sekä pysyi hyvin pyöreänä koko harjoituksen ajan. Ihan muutamassa siirtymässä meinasi nousta ylös ja jännittyä. Ronja oli taas edellisellä tunnilla Mustalla ja kuten aiemminkin todettu, on Musta Ronjan jäljiltä aina mukavan rento.
Katinka oli aluksi vänkyrä ja oli sitä mieltä, että tehkää ihan yksinänne avoa, mutta Annen vähän autettua ja neuvottua kädestä pitäen (kirjaimelliseti) alkoi Katinkakin taipua suorittamaan tehtävää. Ponihan siis osaa, mutta ei aina viitsisi..
Musta ja Katinka drinksulla sunnuntain treenien jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!