lauantai 5. toukokuuta 2012

Avoja ja loivaa kaarretta

Koulu- ja estevalkku, vk 18

Keskiviikon kouluvalkussa verkattiin isoilla ympyröillä käynnissä ja ravissa. Sen jälkeen lähdettiin työstämäään hevosia avossa. Pitkillä sivuilla avoa alkupätkä ja loppu kevyttä ravia, sama taas toisella. Mustan kanssa homma alkoi sujumaan kun siirryttiin aidan vierestä pois. Musta kun 'nojaa' aitaa vasten ulkokyljellä eikä ole rehellisesti sisäpohkeen ympärillä. Kun tein pari metriä uran sisäpuolella, sujui homma todella paljon paremmin. Anne joskus aikoinaan sanoikin, ettei Mustalla pitäisi tehdä avoja aidan vieressä vaan keskihalkaisijalla tms. Kun käynnissä sujui tasaisesti ja rennosti, tein siirtymiä raviin ja vasemmalle pari siirtymää laukkaankin. Henna (Epronilla) ja Milla (Kitimalla) tekivät lähinnä käynnissä (muutamat siirtymät raviin), kun eivät ole liiemmälti avoa tehneet. Lopputunnista vielä vähän laukkatyöskentelyä. Laukassa kokorataleikkaalle (tai puolirataleikkaalle), vähän ennen aitaa käännettiin pieni voltti (myötälaukassa) ja jatkettiinkin takaisin sen pitkän sivun loppuun miltä aloitettiin. Tämä muutamaan kertaan molempiin suuntiin. Oikeassa meni ihan ok, vasemmassa Musta pisti turbovaihdetta silmään ja suuntasi kohti kulmaa aikeenaan vaihtaa laukka. Kyllähän se voltille kääntyi ja kokosi hyvin siinä, mutta ei se niin nättiä (tai helppoa) ollut.
Kuva selvennykseksi
Ennen kouluvalmennusta käytiin köpsimässä alkeistuntilaisten kanssa maastossa lähes tunti ja saatin omatkin lihakset lämpimäksi (kun juosta kipitettiin siellä heppojen vierellä, lenkkarit olis ollu kova sana). Musta meni alkeistunnilla, niin sai hyvän alkuverkan samalla. Tuntilaiset meni lopuksi vielä kentälle ottamaan muutaman laukannoston ja me Hennan kanssa laitettiin Epron vauhdilla kuntoon.

Torstaina Musta meni alkeistunnin ja normitunnin. Oli sen jälkeen jotenkin väsyneen oloinen, joten ratsastin vain pikaisesti avut läpi ja venytin eteen-alas laukassa ja ravissa. Yöksi oli luvattu sateisempaa, joten sai jäädä sisään (tosin yöllä ei kylläkään satanut..)

Perjantaina tulin aikaisin tallille, ajatuksena Mustan kunnollinen harjaus. Jäinkin sitten rauhoittelemaan Vürstia kengitykseen, Tuulia ja Henna tuli siinä samalla ja lähtivät laittamaan esteitä. Menin lopuksi auttamaan ja saatiinkin sellaisia kaarteita aikaiseksi, että ratsastaessa kyllä huomasi mitä oli tullut rakennettua. Katsoin kyllä, että esteeltä pääsisi hyvin toiselle, mutta myöhemmin vielä siirrettiin yhtä estettä lähemmäs, jolloin kaarteesta tuli melko haastava. Ei sitä toista jaksettu enää siirtää meinaan. Harjaus aikaa jäi turhan vähän, joten vauhdilla laitettiin ponit kuntoon ja lähdettiin verkkaamaan. Alkuverkaksi ravilla koko-rata-leikkailla olevia esteitä puomeina, sen jälkeen pitkällä sivulla oleva pysty (puomina) ja siitä kaarre koko-rata-leikkaa puomille. Sitten vielä laukassa muutamaan kertaan. Mustaa oli aluksi taas hankala saada suoristumaan kokonaan, mutta pikku hiljaa parani. Ensin hyppäsimme ristikoina suoran linjan (6 laukkaa), johon mulla ja Mustalla meinasi tulla aina pikkuaskel ennen okseria. Sen jälkeen koko-rata-leikkaa -ristikot yksittäin ja lopulta linjana pystyltä koko-rata-leikkaa ristikolle ja päinvastoin. Kun linjat alkoi pikkuhiljaa löytyä (välillä oli ihan työn ja tuskan takana) hypättiin pieniä 'ratoja' erilaisina muunnelmina (esim. pysty-ristikko-okseri-pysty jne). Lopuksi tultiin mielestämme vaikein linja uudestaan, minulle se oli okseri-ristikko, jonka jouduin pari kertaa ottamaan uusiksi ennen kuin Anne oli tyytyväinen. Sitten vielä ilman jalustimia ristikko (tai mun tapauksessa okseri-ristikko -linja). Edellispäivän väsymyksestä ei ollut tietoakaan, vaan poni oli innoissaan päästessään hyppäämään. Pikku hiljaa ristikot ja muut nousi n. 60-70cm.

Anne vähän naureskeli, että ittepähän rakensitte niin hankalat linjat, varsinkin näin kevään tokalle valkkukerralle. Mutta hengissä selvittiin kaikki ja tosi hyviäkin pätkiä tuli. Tykättiin kyllä kaikki, kun oli kunnolla haastetta. Musta jäi vielä puomi-tunnille valkun jälkeen, jonka jälkeen laitoin taas savet etusiin.
Kuva harjoituksesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!