tiistai 1. toukokuuta 2012

Special 2: Yksityishevonen tuntikäytössä

Puolesta ja vastaan

Joskus vihreällä foorumillakin on ollut keskusteluita siitä, antaisiko oman hevosensa tuntikäyttöön. Omalla kohdallani tämä on arkipäivää ja ajattelinkin nyt pohtia asian hyviä ja huonoja puolia. Jokainenhan tekee oman päätöksensä omien lähtökohtiensa pohjalta ja riippuu paljon hevosestakin kuinka homma pelittää vai pelittääkö ollenkaan. Tällä hetkellä molemmat ponini tienaavat tallivuokransa työnteolla ja tämä on suuri taloudellinen etu minulle. Näitä asioita olen kuitenkin joutunut pohtimaan mielessäni sen jälkeen, kun Mustakin aloitti tuntitöissä. Katinkalla en itse paljon ratsastele, joten sen työnteko ei omiin liikutuksiini vaikuta, mutta Mustan kanssa tilanne on aivan toinen. Aloitetaan kuitenkin niistä positiivisista asioista:

* Hevonen saa varmasti liikuntaa vaikka omistaja olisikin kipeä/estynyt
* Alennusta tallivuokraan, mahdollisesti jopa koko tallivuokra hevosen tienaamana
* Hevonen liikkuu valvotusti vrt. esim vuokraajan yksinratsasteluun
* Parhaimmissa tapauksissa hevonen jopa edistyy
* Jos ratsastaa heti tuntien jälkeen itse, on hevonen valmiiksi verrytelty

Sitten niihin vähän negatiivisempiin asioihin:

* Joutuu sovittamaan oman aikataulunsa tuntien mukaan (tämä ei minulle ole mikään ongelma)
* Ei voi aina vaikuttaa kuka hevosellasi ratsastaa
* Hevonen voi mennä alaspäin (jos ei itse läpiratsasta) tai ainakin jäykistyä
* Treenisuunnitelmia tehdessä pitää ottaa huomioon miten hevonen on liikkunut tunneilla ja suunnitelmien teko on vaikeampaa
* Joskus hevonen on jo väsynyt kun itse pääsee selkään, jolloin oma ratsastus on lähinnä venyttelyä
* Hevosen harjaus/varustaminen on vähän sinne päin (Mustalla ongelma lähinnä satuloinnissa, rupeaa hirmu helposti pullistelemaan jos satulavyön kiristää liian nopeasti liian tiukalle tai jos satula läväytetään liian reippaasti selkään. Suitsimisen kanssa ei ongelmaa, Musta on kärsivällinen harjoituskappale suitsimista harjoitteleville.)
* Varusteet jätetään likaisina paikoilleen (kuolainten pesu, jalustinhihnat kierretään kuraisten jalustinten ympärille, harjat karvaisia ja puhdistamattomia yms.)

Kaikki nämä negatiiviset asiat on melko pieniä ja keskusteltavissa/sovittavissa olevia asioita. Itse olen perfektionisti tiettyjen asioiden suhteen, enkä esimerkiksi pidä siitä, että harjat jätetään harjauksen jälkeen puhdistamatta tai suitset niputetaan vääriin tai juurikin rullataan jalustinhihnat jalustimien ympärille. Tosin minun kohdallani nämä asiat sattuvat harvoin, kun itse olen lähes aina paikalla Mustan ollessa tunnilla ja voin opastaa ratsastajia toimimaan toivomallani tavalla.
Erityisen positiiviseksi asiaksi luen valvonnassa ratsastuksen ja se onkin suurin syy, miksi valitsen mielummin tuntikäytön kuin etsin vuokraajaa. Mustan kanssa lisäksi erittäin harvoin on ongelma, että se olisi 'mahdoton' ratsastaa jonkun jäljiltä, kun on niin miellyttämisen haluinen ja olen ratsastanut ainoana useamman vuoden, joten Musta tietää mitä minä siltä haluan tietyillä avuilla, vaikka joku muukin olisi selässä käynyt. Tämä ei tosin ole ihan niin vahvaa vielä kuin Katinkan kanssa, jolla on ihan sama kuka siellä selässä on edelliskerralla istunut. Katinka toimii aina samalla tavalla kanssani vaikka kuka olisi edelliskerralla mennyt, Mustalla on vielä välillä vähän hakemista joidenkin ratsastajien jäljiltä. Tunnit on yleensä lisäksi sen verran kevyitä peruskuntoiselle hevoselle, että Musta jaksaa hyvin työskennellä kahdenkin tunnin jälkeen aktiivisesti reilun puolituntia (ja loppuverkat) ilman ongelmia ja väsymystä. Musta pitää kyllä läpiratsastaa vähintään joka toinen päivä ja venyttää eteen-alas tai sen selkä jumittaa.
Minulla homma toimii tällä hetkellä ihan sillä mentaliteetillä, että Musta on tunneilla silloin kun tarvitsee (yleensä 1-2h päivässä) eikä sen tarkempaa aika määrettä ole sovittu. Tämä toimii, koska Ane on ystäväni ja pystymme keskustelemaan asioista ja järjestämään tarvittaessa Mustan tunteja. Vieraan tallinpitäjän kanssa tekisin tarkemman ja yksityiskohtaisen sopimuksen millaisilla tunneilla/kuinka paljon ja minä päivinä yms. Meillä homma toimii kuitenkin tälläisenään ja positiiviset asiat painavat vaakakupissa negatiivisia huomattavasti enemmän. Suurin ongelma on minun pääni sisäinen (esim. kuinka hevonen tulisi harjata tietyllä tavalla yms.).

Ideaalisin tilanne omalla kohdallani olisi, että Musta juoksisi joka päivä ennen omaa ratsastustani yhden tunnin. Näin se olisi hyvin vertynyt ja voisin aloittaa työnteon heti kunnolla. Tämä toteutuukin melko usein.

Katinka ja Musta tunnilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!