tiistai 1. toukokuuta 2012

Valmennukset

Koulua ja esteitä - vihdoinkin!

Vihdoin viimein pääsimme aloittamaan valmennukset. Olen varsinkin kouluvalkkuja odottanut kuin kuuta nousevaa, niin ihanaa että joku taas vähän päsmäröi ja muistuttaa mitä tehdä.

Keskiviikkona alkeistunnin jälkeen alkoi ensimmäinen kouluvalmennus. Kaikkien ponit oli sopivasti verryteltyinä alkeistunnilla ja pääsimme heti 'tositoimiin'. Ryhmässä meitä on kolme ja kaikilla vakihevoset. Joinakin kertoina saatamme vaihtaa hevosia 'vieraisiin', mutta tarkoitus on kehittää yhteistyötä (ja kehittyä itse) lähinnä yhden hevosen kanssa. Näin ratsastus ja oppiminen on jatkuvampaa eikä joka kerta tarvitse aloittaa alusta, kun tietää jo ennestää miten juuri tämä hevonen toimii ja reagoi. Mullehan tämä nyt on ns. itsestään selvää, kun omallani menen, mutta helpottaa ja nopeuttaa kehittymistä hevosettomien kohdalla paljonkin. Itse olen huomannut, että kun olen oppinut ratsastamaan Mustaa paremmin olen sen jälkeen saanut muutkin hevoset toimimaan paremmin eli yhdellä hevosella opitut taidot pystyy kyllä siirtämään eteenpäin.
Takaisin itse valmennukseen: minä menen Mustalla (kuten jo mainittu), lisäksi ryhmässä on Milla (aikuisratsastaja) Roventalla ja Henna Katinkalla/Epronilla. Henna menee myös estevalmennuksessa samalla ponisekoituksella (eli vaihtelevasti Katinkalla ja Epronilla). Aloitimme ympyrätyöskentelyllä ja ylitaivutuksilla. Kun minä puhun ylitaivuktuksista (muuallakin blogissa) tarkoitan kaulan taivuttamista joko oikealle tai vasemmalle, en siis turvan rullaamista ryntäisiin kiinni (rollkur) mistä jotkut myös käyttävät nimitystä ylitaivutus. Ylitaivutuksessa sisäkäsi (taivutuksen puoleinen siis) johtaa sivulle (ei vedä taakse!) ja ulkokäsi antaa sen verran myöten, että kaula pääsee taipumaan. Kannattaa aloittaa pyytämällä vähän ja hevosen notkistuessa (ei välttämättä tapahdu yhdessä kerrassa) pikku hiljaa enemmän. Olen huomannut tämän erinomaiseksi liikkeeksi silloin, kun Musta on tuntunut kyljistään ja lavoistaan jäykemmältä. Siis ympyrällä ylitaivutusta käynnissä ja ravissa. Taivutusta lähinnä sisäänpäin, mutta jonkin verran myös ulospäin. Tämä tietenkin molempiin suuntiin. Sen jälkeen kun hevoset oli saatu vetreämmiksi lähdimme sisäasetuksen kanssa väistättämään takapäätä ympyrällä ulospäin. Ei siis pohkeenväistöä vaan ihan takajalat vähän ristiin, pätkä aina kerrallaan. Ensin taas käynnissä ja sen sujuessa siirryttiin pieneen raviin. Mustan kanssa nämä oli aika helppoja, on melko paljon tehty tämän tyyppisiä harjoitteita, joten pyrin pitämään ponin rentona ja pyöreänä.
Pienessä ravissa käännettiin tiettyyn kohtaan pienen pieni voltti, kunnolla taivuttaen ja sen jälkeen taas takapään väistätystä. Sitten samaa laukassa eli laukannosto, neljännesympyrä laukkaa, pieni laukka voltti kunnolla taivuttaen ja raviin siirtyminen, ravissa takapään väistätystä. Loppuun venytystä eteen-alas ravissa. Välissä pidimme luonnollisesti huilitaukoja, jolloin hevoset sai venyttää käynnissä ja Anne kertoi seuraavaksi tehtävästä harjoitteesta. Kaikki harjoitteet tehtiin myös molempiin suuntiin.
Musta ei ollut ihan parhaimmillaan eikä rentoutunut ihan täydellisesti. Suu todennäköisesti tuntuu ponista vielä vähän oudolta raspauksen jälkeen. Lopussa rentoutui hyvin ja venytti kivasti.
Uudet jalustinhihnat tuntuu kivalta, joskaan en ole vielä ihan varma mikä olisi se paras pituus noiden kanssa. Optimaalisin tuntuu jäävän kahden reijän välimaastoon..

Torstaina olin vähän vilustunut, joten Musta meni vain Milalla estevalmennuksessa ja yhden normitunnin. Itse lepäsin kotona töiden jälkeen.
Minä ja Katinka kantakirjauksessa, vuonna 2008(?)

Perjantaina oli meidän estevalmennuksen vuoro. Henna on samassa ryhmässä (Katinka/Epron) ja kolmantena Tuulia Roventalla. Esteet oli valmiina edellispäivältä. Toisella pitkällä sivulla viisi puomia kahden raviaskeleen välein ja toisella kaksi kahden puomin 'ryhmää'. Alkuverkaksi ympyröitä myötä- ja vasta-asetuksilla kevyessä ravissa, sen jälkeen puomeja. Ensin keventäen, sitten kevyessä istunnassa. Meillä on aina Annen kanssa kiistaa kevyestä istunnastani, kun Anne väittää että kevennän. Tosiasiassa joustan vain polvista ja nilkoista sen verran paljon, että tulee vähän liikettä ylös-alas. Takapuoli ei kuitenkaan satulaan osu ja liike on huomattavan erilaista kuin keventäessä. Jos olen 'jäykkänä' polveni kipeytyy todella nopeasti. Kevyt istunta ravissa on kyllä ihan karseaa, jalkani pyrkivät siirtymään turhan eteen helposti (tämä ongelma myös isojen hevosten kanssa, joten en kai voi vain syyttää Mustan vatsaakaan?), laukassa jalan asento on helpompi säilyttää.
Viisi puomi nostettiin kahdeksi ristikoksi ja puomiksi niiden eteen. Ravilla sisään ja ristikoiden väliin yksi askel. Ravissa hyppääminenkin on yksi inhokeistani, jotenkin tuntuu etten vain saa tarpeeksi painetta taakse, jotta hypystä tulisi terävä tai sitten sitä painetta tulee niin paljon, että Musta pyrkii laukalle. Ehkä harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa (toivoa ainakin sopii). Sitten samaa laukalla. Tämän jälkeen linjaa (ristikko-ristikko) laukalla, olin väliin laskevinani 6 askelta.
Koko-rata-leikkailla oli myös ristikot, näillä ei sen suurempia ongelmia kuin oikeassa kierroksessa lievä vasemman pohkeen päälle punkeminen. Linjan ja sarjan jälkimmäiset ristikot nostettiin pystyiksi ja hypättiin pientä rataa. Ensin sarja, siitä ristikko-pysty -linja ja sitten koko-rata-leikkaat. Linjat onnistui, koko-rata-leikkaat ei, varsinkin jälkimmäisen. Laukat tuli hyvin aina kun vaan pystyin keskittymään esteellä vähän siihenkin, tosin Mustahan tekee ihan näpsäkät estevaihdot. Toinen 'rata' mitä mentiin oli linja - koko-rata-leikkaat - sarja. Jouduin ottamaan vielä koko-rata-leikkaat uusikis kun meni vähän vituralleen. Lopuksi hyppäsimme linjaa ilman jalustimia (jälkimmäinen laskettiin ristikoksi) muutaman kerran.
Musta jäi vielä tunnille ja sen jälkeen laitoin linimentit etusiin. Tällä estetunnilla Musta oli jotenkin normaalia enemmän epä-suoristunut ja puski myös pohkeen päälle, varsinkin vasemman. Intoa kyllä piisasi ja hypyt oli hyviä.
Tässä taas jonkinlaista ratapiirustusta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!