sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Special 3: Musta ennen ja nyt

kuvien kertomaa

Musta oli tullessaan 4v. (arvioitu ikä) ja tuli keväällä juuri ennen laidunkauden alkua. Suomeen poni oli tullut vähän ennen jouluaattoa eli oli Suomessa ollut vain talven. Mustan suku, rotu ja syntymäaika on tuntemattomia, se on vain jonkinlainen 'pusta'poni Unkarista. Minulle tullessaan sitä ei ollut vielä edes rekisteröity Suomeen, joten pääsin päättämään myös nimen. Tullessaan Mustaa kutsuttiin Pekaksi (Musta-Pekka), mutta itse en ole koskaan ollut ihastunut ihmisten nimiin eläimillä, joten nimi jäi tunnistajan tuloon asti harkintaan. Moniakin vaihtoehtoja kävi mielessä (mm. Ace of Spade otsamerkin mukaan). Lopulta vain käänsin tuon Musta-Pekka nimen englanniksi ja muutin kirjoitusasua sen verran, että se nimen asemesta (Black Jack) tarkoittaakin korttipeliä (Blackjack). Nimi on omalla tavallaan ollut enne, koska ponista on tullut mahdottoman paljon parempi kuin osasin koskaan odottaakaan.

Mutta nyt niihin kuviin..

Tämä kuva on otettu noin viikko sen jälkeen kun Musta saapui
Tullessaan Musta oli todella laiha ja näytti pikemminkin kasvupyrähdyksen ottaneelta 2-vuotiaalta kuin 4-vuotiaalta. Pariin viikkon en edes uskaltanut selkään kiivetä, kun pelkäsin ponin romahtavan kasaan. Aluksi siis juoksuttelin liinassa parin päivän välein samalla tsekaten 'koulutuksen' tasoa. Mustan ensimmäisistä viikoista ei järin paljon kuvia ole, kun en yksinkertaisesti kehdannut niitä ottaa..

Kesä laitumella ja maastoillen (noin joka toinen päivä) kasvatti pikku hiljaa massaa pikkuruisen ponin ympärille ja sai sen näyttämään sopusuhtaisemmalta.

n. 3kk Mustan saapumisesta. Massaa tullut jo kivasti, pääkin näyttää kasvaneelta, kun riimu istuu paremmin. Valkoinen mönjä jaloissa on savea.

Ekan kesän ja talven aikana Musta kasvoi himpun vielä korkeuttakin. Aluksi Musta oli aina melko hoikkapoika ja heinääkin sai syöttää vapaasti. Turha pyöristyminen alkoi vasta 6-7 -vuotis talvena, kun Musta oli alkutalvesta tarhassa pyöröpaalin kanssa. Siihen asti Musta mielellään leikki nuorempien kanssa, mutta paalin saavuttua vietti koko päivänsä pää paalissa. Tämän jälkeen on ollut herkempi pyöristymään liikaakin, myös laitumella. Tuohon mennessä oli myös kasvu päättynyt (sekä korkeus että leveys) lopullisesti ja ylimääräinen ravinto alkoi kasaantua vyötärölle..

Tuoretta kuvaa parin päivän takaa. Lavan jälkeen näkyy kiva talvikarvaraja. Hennalle kiitos kuvasta
En nyt tämän enempää kaivellut välikuvia, kun varsinaisia 'rakennekuvia' ei juuri ole. Laittelen joskus toisen otsikon alle enemmän Mustan nuoruuskuvia. Yksi välikuva olisi pitänyt kyllä olla vuodelta 2009-2010 kun Mustalla oli melkoinen alakaula (kun en sitä osannut oikein päin vielä ratsastaa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!