perjantai 25. toukokuuta 2012

Esteviikko

Vähän muutakin välissä

Tiistaina menin estevalkkuun, kun ryhmään kerta mahtui mukaan (Tuuli-Katinka, Titta-Oromis, Suvi-Konsta). Musta oli sopivasti verkattu, kun oli edeltävällä tunnilla. Alkuverkaksi ratsastettiin pituushalkaisijalla suoraan ravissa ja sen jälkeen laukannostoja suoralla hevosella. Tarpeen mukaan loivaa avoa hevosen suoristamiseksi. Muutaman noston jälkeen Anne viritteli puomit (piirroksessa punaiset) suoralle (melko kapealle), joiden väliin piti tähdätä ja tämän jälkeen kääntää oikealle matalalla olevalle okserille (koko-rata-leikkaa). Käännös oli melko tiukka, mutta kaikki onnistui hyvin. Okseri oli tällä kertaa tehty puna-valkoisista puomeista ja Mustan mielestä ne oli aluksi tosi oudot. En ollut yhtään varautunut kieltämiseen, mutta onneksi oli alapohje sen verran napakasti kiinni, että en päätynyt maistelemaan kentän hiekkaa. Toisella yrittämällä meni nätisti yli eikä sen jälkeen edes katsellut. Vaikeampaa oli tulla toisesta suunnasta ensin okseri ja kääntää sen jälkeen puomien väliin. Tämän jälkeen tultiin kolmea ristikkoa, joissa oli aluksi välinä 5,5m mutta pidennettiin 6 metriin, kun väli oli kaikille vähän turhan lyhyt (1 askel). Tarkoitus oli tulla melko lyhyenä ja rauhallisesti hevosta jumppauttaen. Kavaletit toisella pitkällä sivulla oli innari-väleinä. Lopulta kaikkia peräkkäin (ristikot - okseri - kavaletit ja sama toisin päin). Musta oli ihan mukavan energinen vaikka ei vapaata olekaan taas hetkeen ollut. Laitoin vielä savet jalkoihin ennen laitumelle vientiä. Tänään olikin täysin nesteetön liikutuksen jälkeen. Sovittiin myös Annen kanssa, että alkaa aamuisin antamaan puoli litraa kauraa Mustalle, illalla saa litran verran eli nostetaan määrää hieman. Musta on helppo ruokkia laitumella, kun sitä ei tarvitse jäädä vahtimaan (niinkuin Katinkaa), kun kukaan ei sen kupille pääse.

kuva harjoituksesta

Dinon tiistain treeni oli nopeus-treeniä, lähinnä hyppyjä ja putkia isossa ympyrän muodossa. Eve sai pinkoa taas melko vauhdikkaasti. Lopussa vielä kontaktiharjoittelua vauhdissa eli samaa nopeaa rataa, jonka lopussa A. Dino teki hienot kontaktit. Dino meni jopa putkeen, johon joku oli kakkinut edellisenä päivänä. Meinasi vähän väistää, mutta uskalsi lopulta mennä sisään siitä kakkipäästäkin (toiseen suuntaan sitä olikin jo menty). Ehkä se pikkuhiljaa tottuu..

Keskiviikkona Musta meni ennen koulutreeniä kaksi alkeistuntia. Jaksoi kuitenkin hyvin vielä koulutreenin, onneksi tehtiin melko paljon käynnissä. Koska Henna ei päässyt, sai Milla kokeilla Epronia ja Riina pääsi Roventalla mukaan. Ympyrällä harjoiteltiin pysähdyksiä. Aluksi ihan muutama pysähdys ravista, joista sitten piti osata (tai opetella) tuntea miten hevosen jalat on. Musta on ruvennut nyt tekemään ihan nättejä pysähdyksiä. Ennen jäi helposti kaikki jalat sojottamaan johonkin suuntaan vaikka kuinka valmisteli, nyt jää enää takapää jos sekään. Ei ajattele enää myöskään taaksepäin pysähdyksessä (paitsi jos myötäys ei tule ajoissa) kuten aiemmin. Koepysähdysten jälkeen otettiin ensin kokoamisia käynnissä (aluksi pelkästään hidastuksia, sen jälkeen hidastuksessa pientä kokoamista). Samaa ravissa, kun kaikki sitten toimi hyvin tehtiin ravista pysähdyksiä ensin hieman hidastaen ja kooten (eli valmistellen se pysähdys). Muutaman yrityksen (ja ratsastajan erehdyksen esim. se liian hidas myötäys) jälkeen saatiin Mustan kanssa aikaan t ä y d e l l i n e n pysähdys, jonka jälkeen saikin poni hetken levätä. Lopuksi vielä muutama laukannosto pienen hidastuksen kautta ja vähän kokoamista ennen alaspäin siirtymistä. Loppuun vielä eteen-alas venytykset kevyessä ravissa. Katinka ei ollut kouluvalkussa, joten heitin sille karsinaan kaurat syötäväksi kun hoidin Mustaa pois. Näin ei tarvinut jäädä laitumelle vahtimaan syöntiä. Epron laitettiin myös muiden ponien kanssa samalle laitumelle. Aluksi Musta jahtasi pois tyttöjen luota, mutta antoi muuten olla rauhassa. Millan kanssa vietiin vielä Fortuna toiselle laitsalle ja tuotiin Foriola Annelle ratsastettavaksi samalla. Kesän huonot puolet on siinä, että lähes kaikki meidän laitsat on ison tien toisella puolella ja noin puolen kilsan päässä, joten tuota edes takaisin kipittelyä tulee. Onneksi Musta ja Katinka tulee hyvin myös pyörän vieressä, joten aina ei tarvitse kävellä..
Vaihdoin myös Mustan huovan vähän ohuempaan. Nyt käytössä olleet Z-huovat ovat himpun liian paksuja ja satula ruvennut liikkumaan. Vanha jo vähän lösähtänyt huopa tuntuu hyvältä. Ainoa ongelma on, että tuon paksuisia ei ole kuin yksi, joten mitä laitan siksi aikaa kun pesen tuota huopaa?

Vanhaa kuvaa kevään ekoista tai toisista treeneistä.. mitähän hittoa noi mun varpaat taas sojottaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!