lauantai 23. helmikuuta 2013

Takaosakäännöksiä.. tai ainakin yritystä

Pilvin valkku

Maanantaina satoi iltapäivästä hiljalleen räntää ja Mustan selkä kastui melko pahasti. Selkä olikin hyvin kosketusarka, joten harjaus jäi vähän vähemmälle. Selkä tuntui myös jäykältä ratsastaen alkeistunnin jälkeenkin, vaikka Venlan jäljiltä Musta yleensä on hyvinkin rento. Ratsastin siis vajaan tunnin ylitaivutellen ja loivia avoja tehden, lähinnä käynnissä muutamilla ravi- ja laukkapätkillä höystettynä. Liikutuksen jälkeen kaivoin lämpögeelin esiin ja hieroin sitä Mustan selkään ja heitin päälle vielä villaloimen.
Ennen tuntia askartelin ht.netin vinkin perusteella (vanha vinkki) mehukatti tölkistä Mustalle eräänlaiset tilsakumit. Valitettavasti homma ei toiminut siltä osin, että nämä mehukatti-pohjalliset lähti ratsastuksen aikana Mustan kavioista. Niin kauan kuin pysyi, ei tilsojakaan tullut. Asia vaatii siis vielä tuotekehittelyä, en ole täysin luopunut toivosta.

Tiistaina Musta meni puomitunnilla Viljan kanssa. Ennen tuntia hieroin vielä lämpögeeliä hieman aristavaan selkään, tänään Musta olikin ollut loimitettuna ulkona, joten selkä oli jo himpun parempi. Tunnin jälkeen taivuttelin Mustaa ja ratsastin avut nopeasti läpi eli ylitaivutusta ympyrällä ja paljon siirtymiä. Venyttelin vielä kaikki jalat ja annoin selälle kevyen hieronnan. Oli jo ratsastaessa parempi kuin edellisenä päivänä, mutta hieman vielä jäykkä. Mimmi venytti Katinkan jalat puomitunnin jälkeen. Katinka meni lisäksi alkeistunnin ennen puomituntia.

Istuva härkä.. eikun poni..

Keskiviikkona tuli Pilvi pitämään valkut, alunperinhän Pilvin piti tulla vasta ensi viikolla, mutta sattuneista syistä tulikin jo nyt. Kerkesin töistä hyvissä ajoin ja viritin Mustalle etusiin Polar Padit. Minulla oli vielä yksi käyttämätön ja yksi vanha, josta tosin on toinen kiinnike jo katkennut. Päätin nyt käyttää näitä tilsakeleillä vain ratsastuksen ajan. Onhan tuossa edestakaisin ruuvailussa vaivaa, mutta pysynee paremmin ehjinä näin.
Valkussa menin kangilla ja Musta olikin tosi hyvä. Kerkesin kävellä ja vähän hölkkäillä tiellä vartin verran ennen omaa vuoroani, joten Musta oli sopivasti lämmiteltykin. Aloitimme siirtymisillä ravin sisällä ympyrällä. Aluksi varovasti lyhennystä ja eteen, vaatien vain nopeaa reagointia. Muutaman kerran Musta intoili vähän liikaakin ja nosti laukan ravin venytyksen asemesta. Pikku hiljaa vaadittiin vähän askeleelle lisää pituutta ei siis suinkaan reippaampaa tahtia. Aluksi Musta lähti vain kipittämään, mutta silloin aina otettiin vähän takaisin päin ja pienellä kokoamisella taas takaset aktiiviseksi ja etuosaa ylös. Kun oli ympyrällä työstetty molempia suuntia, lähdettiin samaa tekemään uraa pitkin ja koko-rata-leikkailla, joissa alkoi jo olla havaittavissa keskiraviakin. Mustahan ei mikään liikeihme ole, joten Pilvi neuvoi keskittymään erityisesti siirtymisiin ravi-keskiravi-ravi, jolloin kouluradalla voi vähän petrata liikkeen vaatimattomuutta.
Pienen huilikävelyn jälkeen jatkettiin samaa laukassa, joka olikin paljon helpompaa. Oikea laukka on aina ollut helpompi koota ja sen huomasi nytkin, mutta myös vasen laukka toimi oikein hyvin. Vähän tuppasi laukassa katoamaan taivutuksesta, jolloin piti ajatella pienen pientä avoa, varsinkin nostoissa. Laukkaa ei tarvinut kauan työstää ja lähdettiin kokeilemaan takaosakäännöksiä. Näitähän olen tehnyt Mustan kanssa todella vähän, aikoinaan erään valmetajan toimesta unohdettiin ne hetkeksi, kun Musta ajatteli liikaa taakse. Vasemmalle alkoi sujua parin kerran jälkeen kivasti (eli kun ratsastaja keskittyi valmisteluun eikä vain roiskaissut menemään), mutta oikealle oli tosi vaikea ja yritelmät muistuttikin enemmän 'napakäännöksiä'. Positiivista on se, että Musta kyllä polkee nuo käännökset eikä pyri ruuvaamaan (mitä Katinka aikoinaan harrasti erittäin paljon). Teimme sitten hetken 'ympyrällä' takaosakäännöstä pidemmän pätkän kerralla, jotta molemmat meistä saisi jutun juonesta kiinni. Pikku hiljaa alkoi oikeallekin tulla oikean tyyppistä askellusta.
Ihan lopuksi otettiin vielä vastalaukkaa samalla tavoin kuin useissa he A:n ohjelmissa on (tämä oli tälläinen he A:n kouluohjelmiin pohjautuva treenikerta) eli pitkällä sivulla laukkaa -> kulma leikkaa -> keskiympyrän puolikas vastalaukalla ja ennen kulmaa vaihto käynnin kautta. Sama homma sitten toiseen suuntaan. Tämä oli ihan iisiä, niin kauan kun vaan itse pysyin balanssissa. Heti jos vähän heilautin kättä tai jalkaa teki Musta vaihdon myötälaukkaan. Vähän huomasi ponissa jo väsymystä, kun laukat ei meinannut enää kunnolla nousta pienistä avuista. Musta olikin melko hikinen ja kaikkensa antaneen oloinen, mutta samalla tyytyväinen. Loppuravit vielä kevyesti eteen-alas venyttäen ja sen jälkeen pikku käppäilyt tiellä. Tallissa vielä venytin vähän selkää makupaloilla. Valkusta jäi tosi hyvä fiilis ja Musta oli rento, avuilla ja ryhdikäs. Pilvikin sanoi, että on ryhdikkäämpi kangilla ja varsinkin nuo keskiaskellajit sujui paremmin kuin kesällä. Kangesta Musta varmasti saakin paremmin tukea keventää etuosaansa. Kiva huomata, että peltolaukkailusta kangilla on ollut se hyöty, että Musta uskaltaa tukeutua ja liikkua kankea kohti eikä yritä paeta sitä.
 
 
Talllissa huomasin, että ketjun oikea koukku oli hieman hiertänyt ihoa rikki Mustan suupielestä, pitää vähän vääntää tuota koukkua ulospäin. Ketjukin on himpun pitkä (miten voi olla noin pitkä ketju 10cm kokoisessa kangessa??)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti vaan!